Universiteit en ziekenhuis bundelen kennis over voeding en sportgeneeskunde

Woman running legs in sunset forest

Tijdens het Sportinnovator Event XL in Den Haag is het samenwerkingsverband van Wageningen UR en Ziekenhuis Gelderse Vallei erkend als centrum in het sportinnovator-ecosysteem. Deze erkenning resulteert in de start van het Sportinnovator-centrum Nutritional Status & Health.

In dit centrum bundelen beide organisaties hun expertise van voedingswetenschap, slaapkennis, gezondheid en sportgeneeskunde met als doel de ontwikkeling van hoogwaardig toepasbare kennis en onderbouwde innovaties voor sport te versnellen.

Gebundelde kennis

‘We willen onze kennis van voedingsstatus en slaap uitdiepen en inzetten om het regime rond inspanning, herstel en adaptatie, en daarmee belastbaarheid, te verbeteren. Dit kan leiden tot bijvoorbeeld nieuwe persoonlijke voedingsadviezen rond trainingen en wedstrijden van sporters’, aldus Marco Mensink, universitair docent voeding, energiemetabolisme & gezondheid bij Wageningen University & Research.

Doorontwikkeling Nutriprofiel

Nieuwe ontwikkelingen op het gebied van persoonlijk voedingsadvies staan al op de planning. ‘In 2018 wordt het concept Nutriprofiel door ontwikkeld voor sporters’, aldus Jacqueline Klein Gunnewiek van Ziekenhuis Gelderse Vallei en projectleider van het centrum.

‘Nutriprofiel geeft persoonlijk voedingsadvies op basis van metingen van vitaminewaarden in het bloed en is geïntegreerd in de medische zorg. Internationaal is dit een unieke aanpak. Het is nu al beschikbaar voor de consument.’

Samenwerking uitbouwen

Het nieuwe centrum Nutritional Status & Health gaat het komend jaar met de Sportinnovator centra Sportcentrum Papendal, TeamNL Innovation Center en KNVB Campus de samenwerking uitbouwen in projecten rondom voeding, voedselconsumptie en gezondheid.


Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Voeding in de media - week 39

Voeding in de media - week 39

Resultaat Wetsvoorstel elektronishe gegevensuitwisseling in de zorg, waarneming van smaak door baby’s in de baarmoeder en circulaire systemen tegen hongersnood. Dit lazen we deze week in de media over voeding.

Doe mee met 2diabeat tijdens de Nationale Sportweek

Doe mee met 2diabeat tijdens de Nationale Sportweek

Zoveel mogelijk Nederlanders laten genieten van sporten en bewegen, daar draait de NOC*NSF Nationale Sportweek van 16 tot en met 25 september om. Ruim 1 miljoen mensen in Nederland hebben diabetes type 2 en dit aantal stijgt hard. 2diabeat wil de opmars van diabetes type 2 stoppen door een gezonde leefstijl te promoten. Sporten en bewegen maken daar...

Roadmap voor vegetarische voeding in Topsportrestaurant Papendal

Roadmap voor vegetarische voeding in Topsportrestaurant Papendal

Dagelijks trainen er ruim 400 sporters op Papendal, maar slechts een kleine groep eet in het Topsportrestaurant vegetarisch. Dat terwijl het aantal flexitariërs sterk toeneemt. Daarom ontwierp sporter Jim Heijnman voor zijn afstudeeropdracht Strategic Product Design aan de TU Delft een roadmap voor het succesvol implementeren van vegetarische voeding...