Verbod op kleurstof E171 (titaniumdioxide) lijkt in zicht

kauwgom

Beeld: davidgaigg via Pixabay

De Europese Commissie wil dat titaniumdioxide, ofwel titaniumwit, verboden wordt in voedingsmiddelen en volgt daarmee het overeenkomende advies op dat het Europese Voedselveiligheidsbureau (EFSA) eerder in mei uitsprak: de stof geeft in voedsel en medicijnen mogelijk te veel gezondheidsrisico’s. 

E171 wordt toegevoegd als kleur- en glansmiddel aan onder andere kauwgom, snoep, soep en dressings. Ook zorgt de stof voor helderheid en gaat het verkleuring tegen. Daarom wordt titaniumdioxide ook in geneesmiddelen, tandpasta en zonnebrandcrèmes gebruikt. Ook in verf was de kleurstof een bekend ingrediënt, maar inmiddels wordt dat afgeraden, omdat het mogelijk kanker veroorzaakt bij inademing, schrijft Trouw.

Titaniumwit is een poeder dat voor 10-50% uit nanodeeltjes (deeltjes kleiner dan 100 nanometer) bestaat. De witte kleur komt van de deeltjes die 200-300 nanometer groot zijn. Een klein percentage (<1%) van geconsumeerde nanodeeltjes E171 wordt opgenomen in het lichaam en blijft vervolgens lang zitten. Of de ophoping van de stof in de organen gezondheidsrisico’s met zich meebrengt, is de afgelopen tijd beter onderzocht. Meer informatie en diverse publicaties over E171 vind je op de website van het RIVM.

Met de nieuwe informatie die EFSA nu heeft, komt de waakhond in een officiële verklaring tot de conclusie dat E171 als voedseladditief niet meer als veilig kan worden beschouwd. Dat betekent niet dat de stof bewezen onveilig is, maar het bureau kan niet uitsluiten dat de titaniumdioxide-nanodeeltjes het DNA aantasten. Doen de deeltjes dat wel, dan is E171 mogelijk kankerverwekkend. De waakhond zegt bovendien dat er geen norm is vast te stellen voor de hoeveelheid E171 die een mens veilig dagelijks kan consumeren.

Volgend op de uitspraak van EFSA zei Stella Kyriakides, Europese commissaris voor gezondheid, in een tweet dat de Europese Commissie gaat voorstellen om het gebruik van E171 te verbieden. De komende weken vinden er gesprekken plaats.

Er is al jaren discussie over titaniumdioxide. In mei 2019 vroegen negen Europese publieksorganisaties in een brief aan de Europese Commissie om een verbod op E171 in voeding. En in september 2019 lieten Mars, Mora en Haribo aan voedselwaakhond foodwatch weten dat ze het gebruik van titaniumdioxide zouden gaan uitfaseren.



Lees ook
Nieuw leven voor A2-melk? Onderzoek naar analyse, processing en gezondheidsvoordelen komt op stoom (podcast)

Nieuw leven voor A2-melk? Onderzoek naar analyse, processing en gezondheidsvoordelen komt op stoom (podcast)

A2-melk -soms ook wel ‘oermelk’ genoemd- werd in 2016 door critici afgedaan als een hype en een marketingverhaal. Vermeende gezondheidsvoordelen konden nog onvoldoende worden onderbouwd. NIZO food research denkt dat er inmiddels wél genoeg aanknopingspunten zijn voor de zuivelindustrie om een goed onderbouwde gezondheidsclaim te verkrijgen bij EFSA.Dat...

Kenniscentrum Zoetstoffen steunt EFSA ondanks kritiek over oordeel aspartaam

Kenniscentrum Zoetstoffen steunt EFSA ondanks kritiek over oordeel aspartaam

Volgens het Kenniscentrum Zoetstoffen is de consumptie van aspartaam wel degelijk veilig. Hiermee gaat het Kenniscentrum Zoetstoffen in tegen eerdere uitkomsten van de nieuwe studie van wetenschappers Millstone en Dawson.Volgens het kenniscentrum hebben de Millstone en Dawson onderzoek gedaan naar de onderzoeksmethode die de Europese Voedselveiligheidsautoriteit...

Wetenschappers beschuldigen EFSA van partijdigheid: veiligheid aspartaam onvoldoende bewezen

Wetenschappers beschuldigen EFSA van partijdigheid: veiligheid aspartaam onvoldoende bewezen

De Europese Voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) heeft de veiligheid van aspartaam voor menselijke consumptie niet voldoende bewezen, beweren deskundigen van de Universiteit van Sussex (Engeland). Het beslissingsproces van EFSA is volgens hen mogelijk beïnvloed door belangenverstrengeling. EFSA ontkent de aantijging.De distributie en verkoop van aspartaam...