Voeding in de media | week 1 - 2024

5 januari 2024
De benaming van plantaardig eten speelt een rol bij het maken van duurzame voedselkeuzes, de gemiddelde Nederlander eet iets meer volgens de richtlijnen, en één op de twaalf noorderlingen eet niet genoeg groente. Wat lazen we de afgelopen week over voeding? Een greep uit de media. 

Volgens Nieuws voor diëtisten blijkt uit de nieuwe cijfers van de Voedselconsumptiepeiling 2009-2021 dat de bevolking van Nederland te weinig vitamines en mineralen binnenkrijgt. Dit geldt onder andere voor vitamine A, B2, B6, C en folaat, en de mineralen calcium, ijzer en kalium. 

Hoe verleid je mensen tot duurzamere voedselkeuzes? De benaming van plantaardig eten speelt een rol volgens Amerikaanse onderzoekers, schrijft Change inc. Uit hun onderzoek bleek dat mensen minder snel kiezen voor het label plantaardig en veganistisch, terwijl de termen gezond of duurzaam op hetzelfde product de deelnemers wel overtuigden.

Onderzoekers zien een verband tussen de consumptie van aspartaam (uit bijvoorbeeld light-frisdranken) tijdens de zwangerschap en autisme bij jongens, meldt Nationale Zorggids naar aanleiding van het artikel op Metro. Amerikaanse wetenschappers deden onderzoek naar factoren die een verhoogde kans op autisme kunnen geven. De wetenschappers benadrukken dat een verband niet betekent dat ze directe oorzaak-gevolg-conclusies kunnen trekken. 

“Alcoholvrij bier bevat vaak meer suiker, maar wel minder calorieën dan gewoon bier,” aldus Gezondheid en Wetenschap. Dit constateerde de website Daily Mail Online nadat zij de samenstelling van verschillende alcoholvrije en -arme bieren vergeleken met bieren met alcohol.

Eind 2023 publiceerde het RIVM de voedselconsumptiepeiling over 2019-2021. Daar waren enkele lichtpuntjes te zien, schrijft Food & AgriBusiness. Zo eet de gemiddelde Nederlander iets meer volgens bepaalde richtlijnen voor gezonde voeding. 

Dagblad van het Noorden meldt dat slechts een op de twaalf noorderlingen genoeg groente eet. De rest komt niet aan de dagelijks aanbeveling van 250 gram. Respondenten denken dat een gezonder aanbod in sport- en bedrijfskantines en scholen kan helpen om mensen meer groente te laten eten.  

Op Duurzaam Nieuws verscheen een artikel over trends in voeding in 2024. De consument wil in 2024 meer duidelijkheid op de verpakking en minder verspilling, krachtvoer en watergebruik. Verder wordt perzik de smaak én kleur van 2024. 

“College van Bestuur van Wageningen University & Research (WUR) heeft Ciarán Forde benoemd tot nieuwe hoogleraar en leerstoelhouder van de leerstoelgroep Sensory Science and Eating Behaviour van Wageningen University & Research, een van de vijf leerstoelgroepen van de afdeling Humane Voeding en Gezondheid.”, aldus Wageningen University & Research.

Altijd op de hoogte blijven?