Voedingsdeskundigen verdeeld over mogelijke invoering Nutri-Score

nutriscore-1

Nieuwsuur besteedde in de uitzending van zaterdag 16 juli aandacht aan de Nutri-Score. Dit Europese voedingskeuzelogo is bedoeld om in een oogopslag te laten zien wat de voedingswaarde van een product is. Later dit jaar wordt het logo mogelijk verplicht in Europa.

De Nutri-Score is al langere tijd een punt van discussie onder voedselproducenten en voedingsdeskundigen. Veelgehoorde kritiek is dat het onderscheid dat Nutri-Score maakt tussen verschillende productgroepen tot verwarring kan leiden. Een relatief gezonde diepvriespizza krijgt bijvoorbeeld A-score, terwijl vette gerookte zalm een D-score krijgt, legt Frank Lindner van foodwatch uit aan Nieuwsuur. Wel noemt hij als voordeel dat de consument binnen één schap gemakkelijker een gezondere keuze kan maken.

Definitief rapport

Het wetenschappelijke comité achter de Nutri-Score werkt aan het corrigeren van de imperfecties van het systeem. Dat comité bestaat uit onafhankelijke wetenschappers, waaronder twee Nederlanders. Of het label op Europees nivieau verplicht wordt, hangt af van een definitief rapport dat elk moment kan uitkomen. Afhankelijk van dat rapport geeft de Gezondheidsraad een officieel advies af. Bij positief advies wordt de Nutri-Score ook in Nederland ingevoerd.

Niet in lijn met Schijf van Vijf

Eerder dit jaar diende het communicatiebureau Voedingsjungle een klacht in bij Stichting Reclame Code tegen de Albert Heijn-campagne over de invoering van Nutri-Score, omdat deze claim nog niet werd goedgekeurd vanuit de overheid. Volgens Voedingsjungle kwamen de richtlijnen van Albert Heijn niet overeen met die van de Schijf van Vijf.

Bekijk hier het Nieuwsuur-item over de Nutri-Score.

Bron: NOS/Nieuwsuur

Lees ook
Luistertip: podcast over de Blue Zones

Luistertip: podcast over de Blue Zones

Elke vrijdag deelt de redactie van VoedingNu een luister-, lees- of kijktip. Vandaag tippen we een podcast-aflevering van The Ultimate Health Podcast waarin Dan Buettner vertelt over de ‘Blue Zones’.

Eetbare bushalte opent in Breda

Eetbare bushalte opent in Breda

In Breda vind je tot en met 21 september een eetbare bushalte vol groente en fruit. Het project waarin Nationaal Actieplan Groenten en Fruit (NAGF) in samenwerking met partners aandacht vraagt voor de consumptie van meer groente en fruit.

Duurzame diepvriesmaaltijd-leverancier Freasy krijgt investering

Duurzame diepvriesmaaltijd-leverancier Freasy krijgt investering

Freasy, verstrekker van kant-en-klare diepvriesmaaltijden, ontvangt groeikapitaal om de online verkoop verder op te schalen. Het is de eerste investeringsronde voor het Rotterdamse bedrijf.