Voedingsspel ‘De reis van 5’ helpt kinderen na ziekteperiode

Little ill girl eating healthy food while sitting on hospital bed

Op donderdag 22 juni ontving Eduard Verhagen, hoofd van het Beatrix Kinderziekenhuis, de eerste exemplaren van het nieuwe spel ‘De reis van 5’. Het spel is erop gericht om kinderen het plezier in eten weer terug te geven.

‘De Reis van 5’ is ontwikkeld door twee jonge ondernemers en verpleegkundig onderzoeker Aeltsje Brinksma van de afdeling Gezondheidswetenschappen van het UMCG. Zij promoveerde in 2014 op de gevolgen van een slechte voedingstoestand bij kinderen met kanker, waarover Voeding Nu in 2014 schreef.

Eetproblemen na ziekte

Veel kinderen hebben eetproblemen volgens de makers van het spel. Zij willen lang niet alles eten, zijn zeer kieskeurig met eten, willen niet iets nieuws proberen en eten daardoor behoorlijk eenzijdig. Dit kan zeker gelden voor kinderen tijdens en na een ziekteperiode. Door medicatie of sondevoeding is soms hun eetpatroon veranderd.

Doorbreken negatieve spiraal

Het spel ‘De reis van 5’ is ontwikkeld om de negatieve spiraal van kinderen met eetproblemen te doorbreken. Volgens Brinksma geeft het spel ouders een instrument in handen om op speelse manier weer grip te krijgen op het de voeding van hun kind. ‘Het kan ervoor zorgen dat zij hun plezier in eten weer terugkrijgen’.

Via De Reis van 5 worden kinderen van 4 tot en met 10 jaar uitgedaagd om nieuwe voedingsmiddelen te proberen. Bij de ontwikkeling van het spel waren ook diëtisten, pedagogisch medewerkers, verpleegkundigen van het UMCG en spellenmaker Identity Games betrokken. Het spel is getest met hulp van diverse gezinnen met kinderen met eetproblemen.

Verkleed als piraat

Donderdag 22 juni ontving Eduard Verhagen het spel. Verkleed als piraat ging hij samen met kinderen twee schatten zoeken. Deze schatten bevatten opdrachten om enkele gerechten te maken, die vervolgens ook gegeten werden tijdens de lunch.

Het spel werd onthuld in attractiepark De Efteling, waar gezinnen ermee konden spelen. Het spel is verkrijgbaar voor € 49,95.

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
TikTok gevaarlijk voor mensen die gevoelig zijn voor eetstoornis

TikTok gevaarlijk voor mensen die gevoelig zijn voor eetstoornis

Het social mediaplatform TikTok is gevaarlijk voor mensen die gevoelig zijn voor een eetstoornis, omdat ze op het platform veel schadelijke video’s te zien krijgen. Dat blijkt uit een onderzoek van Utrecht Data School, De Groene Amsterdammer en RTL Nieuws.

Gemeenten ontevreden over kabinetsaanpak honger op scholen

Gemeenten ontevreden over kabinetsaanpak honger op scholen

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) vindt dat het kabinet de kinderen die met een lege maag in de klas zitten onvoldoende helpt. Dat zegt VNG-woordvoerder Peter Heijkoop tegen het journalistieke onderzoeksplatform Pointer (KRO-NCRV). “Dit is een doekje voor het bloeden, er moet een structurele oplossing komen.”

Aan tafel! Zonder strijd en stress

Aan tafel! Zonder strijd en stress

Baby’s worden geboren als intuïtieve eters, maar al snel daarna nemen regels, verwachtingen en waardeoordelen rondom voeding het over in een gezin. Stress en strijd aan tafel zijn soms het gevolg. Intuïtief eten kan helpen.