Voedseltop: VC toont nieuwe app, Vinkje-criteria behouden

attachment-Edith_Schippers_2015_1

Het Voedingscentrum liet aanwezigen op de Nationale Voedseltop alvast kennis maken met de EtiketWijzer, de app die deels het Vinkje-logo zal vervangen. Ook bleek tijdens deze bijeenkomst met ruim 150 beslissers uit de voedselketen dat de criteria van Stichting IK Kies Bewust (IKB) de partij achter het Vinkje niet verloren gaan.

Wieke van der Vossen van het Voedingscentrum zal het niet vaak meer mee maken: boodschappen doen met de met de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Edith Schippers zoekt een ontbijtproduct zonder gluten én het liefst met zo min mogelijk suiker. Dit is allemaal mogelijk, geeft Van der Vossen, terwijl ze een aantal producten ontbijtproducten scant met haar smartphone.

Op dit filmpje toont het Voedingscentrum tijdens de Nationale Voedseltop in Den Haag de eerste versie van zijn app, de EtiketWijzer die deels het Nationale Voedselkeuzelogo het Vinkje zal vervangen.

Schijf van Vijf

Het mooie aan deze app is dat de Schijf van Vijf hierin is meegenomen, vertelt Voedingscentrumdirecteur (VC) Gerda Feunekes, en daarmee onderscheidt de EtiketWijzer zich van soortgelijke initiatieven. De applicatie komt in de loop van het jaar beschikbaar, maar er moet eerst nog het één en ander gebeuren, aldus Feunekes. Het VC zal de EtiketWijzer verder optimaliseren en testen onder consumenten. 

Jumbo en Superunie

Feunekes richt zich tot haar publiek: “We hebben nu de beschikking over 30.000 producten, maar er liggen in totaal 150.000 producten in de supermarkten die moeten allemaal in de app komen. Jumbo en Superunie doen al mee. Maar we hebben meer data nodig van andere supermarkten en voedingsbedrijven.”

Een volgende stap is om van die data die de app genereert informatie te maken, vult Dick Roozen, directeur van inkooporganisatie Superunie aan. “Consumenten moeten weten wat ze met die informatie moeten doen, hoe deze te interpreteren. Meer kennis over ingrediënten is dus nodig.”

Glutenvrij

Je kunt verschillende producten met elkaar vergelijken op bijvoorbeeld de hoeveelheid suiker, geeft Wieke van der Vossen meer uitleg over de app. De EtiketWijzer houdt ook rekening met persoonlijke voorkeuren van de consument.

“Moet een product glutenvrij zijn zoals bij de minister dan haalt de app deze producten er voor je uit. En natuurlijk is de Schijf van Vijf hieraan toegevoegd.” Van der Vossen voegt nog toe: “Ook de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie ( FNLI) ondersteunt de EtiketWijzer.”

Criteria Vinkje

Een opvallend moment tijdens de Nationale Voedseltop was de overdracht van Teun Verheij van het Akkoord Verbetering Productsamenstelling (AVP) de criteria van Stichting Ik Kies Bewust (IKB) overdroeg aan minister Edith Schippers. VWS zal deze nu gaan beheren, waarmee ze dus in “publieke handen komen.”

Schippers: “Bedrijven beheerden deze ‘Best in Class Criteria’ dit is ook één van de redenen waarom er weinig vertrouwen was in het Vinkje en daar komt bij dat consumenten het niet begrepen.”

In 2016 stopte het Vinkje, mede op aandringen van de VVD-minister. “We moeten nu de laagste sociale klassen bereiken die eten vaak ongezonder. Dan pas gaan we stappen maken.”

Akkoord Verbetering Productsamenstelling

Het is nog maar de vraag of er aan de hand van de IKB-criteria een nieuw icoon komt voor op de verpakkingen. De criteria waar veel werk in is gestoken, zijn “zonde om weg te gooien”, vindt het ministerie van VWS.

De criteria zullen gekoppeld worden aan het Akkoord Verbetering Productsamenstelling (AVP). Ze zullen de normen vormen voor ‘best-in-class-producten’ in het Akkoord, maar dan zonder logo. In welke vorm dit te gieten, zal pas eind 2017 duidelijk worden, geeft het departement aan. 

Lees ook
SPA vermindert suikergehalte in frisdranken met 45%

SPA vermindert suikergehalte in frisdranken met 45%

Vanaf de lente van 2022 vernieuwt SPA de samenstelling van al hun frisdranken (bruisend en niet-bruisend). Voortaan bevatten de dranken 45 procent minder suiker en wordt er meer sap gebruikt. Ook krijgen alle frisdranken de benaming SPA Fruit.

€40 miljoen voor gezonde voeding op Antwerpse scholen

€40 miljoen voor gezonde voeding op Antwerpse scholen

De stad Antwerpen trekt €40 miljoen uit voor gezonde maaltijden op kleuter- en basisscholen. Aanleiding is de slechte gesteldheid van het eetpatroon van basisschoolkinderen.

Slim verpakken geeft zoetere smaak

Slim verpakken geeft zoetere smaak

Psychologische processen kunnen de smaakwaarneming en de keuze voor producten met een verlaagd suikergehalte beïnvloeden. Dit inzicht kan helpen de consumentenacceptatie van deze voedingsproducten te verhogen.