Wageningse onderzoekers halen bloeddrukverlager uit kippenei

girl in the laboratory testing of food quality egg. Check the co

Wageningse onderzoekers hebben eiwit uit eieren omgezet in een bloeddrukverlagend middel. Momenteel wordt door de Universiteit Maastricht onderzocht of het geschikt is als voedingssupplement.

Mensen met gezondheidsklachten als gevolg van een hoge bloeddruk kunnen baat hebben bij dit eiwit en hoeven niet per se medicijnen te gebruiken, zo staat in het blad Wageningen World uitgegeven door de Wageningen Universiteit.

Alternatief gangbare bloeddrukverlagers

Medisch bioloog Aart van Amerongen (Wageningen Food & Biobased Research) werkt al jaren aan een middel om hoge bloeddruk te onderdrukken, een van de belangrijkste risicofactoren voor hart- en vaatziekten.

Van Amerongen richt zich niet op de ontwikkeling van gangbare bloeddrukverlagers (diuretica, ACE-remmers, infusievloeistoffen), maar op middelen op basis van eiwit uit onder andere kippenei.

Bioactive Food & Feed Ingredients

Van Amerongens zoektocht valt binnen het onderzoek naar bioactieve stoffen van de expertisegroep Bioactive Food & Feed Ingredients. Bioactieve stoffen zijn natuurlijke stoffen die ingrijpen op lichamelijke processen en daarom mogelijk in te zetten zijn als voedingssupplement.

Peptiden

Een belangrijke groep van natuurlijke stoffen die ingrijpen op lichamelijke processen zijn peptiden. Deze korte eiwitketens spelen een rol in chemische processen, bijvoorbeeld bij het blokkeren van enzymen. Ze zijn waarschijnlijk geschikt als voedingssupplement om overactieve enzymen af te remmen en gezondheidsklachten te verminderen.

Medicatie vs. peptiden

Bloeddrukverlagers vernauwen de vaten en laten de bloeddruk dalen, maar deze medicijnen kunnen bijwerkingen hebben. Wordt de bloeddruk te laag, dan kun je duizelig worden en hoofdpijn krijgen. Peptiden hebben dat nadeel niet, aldus Van Amerongen.

Risicoarm en goedkoop

Een mengsel van bloeddrukverlagende peptiden zou volgens de Wageningse onderzoeker een goed en risicoarm voedingssupplement kunnen zijn om licht verhoogde bloeddruk mee te bestrijden.

Kippenei wordt als grondstof gebruikt omdat het goedkoop en ruimschoots voorhanden is. Bovendien hebben eiwitten uit kippenei de juiste potentie of eiwitkwaliteit en zijn ze gezuiverd beschikbaar.

Peptidenmengsel NWT-03

De expertisegroep Bioactive Food & Feed Ingredients vond een samenwerkingspartner in de groep Klinische Farmacologie van het UMC Groningen. De onderzoekers ontdekten een peptidemengsel (NWT-03) dat de reis door de spijsverteringsorganen doorstond, waardoor de peptiden niet al te veel afgebroken werden voor ze hun werk kunnen doen.

Lees ook
€1,3 miljoen voor ontwikkeling van eiwit uit gist

€1,3 miljoen voor ontwikkeling van eiwit uit gist

Het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling kent €1,3 miljoen subsidie toe aan samenwerkingsproject EGGcited, waarin drie bedrijven uit Gelderland werken aan de ontwikkeling en opschaling van niet-dierlijk eiwitpoeder uit gist.

Blog: (Bijna) diëtist

Blog: (Bijna) diëtist

Wanneer mensen horen dat ik Voeding en Diëtetiek studeer, verandert een etentje vaak spontaan in een impromptu intakegesprek. “Zijn koolhydraten nou goed of slecht?” Zo begint het meestal. Soms wijzen ze naar de pasta op hun bord: “Is dit wel gezond?”

Onderzoek naar invloed eiwitrijke voeding op herstel van knie- en heupvervangende operatie

Onderzoek naar invloed eiwitrijke voeding op herstel van knie- en heupvervangende operatie

Ziekenhuis Gelderse Vallei gaat onderzoeken wat het effect is van eiwitrijke voeding en training vóór een knie- of heupoperatie op het herstel na de operatie.