WUR: Houdbaarheids-iconen op verpakkingen kunnen voedselverspilling verminderen

Koelkast Pexels

Beeld: Pexels

Houdbaarheids-iconen op de verpakking kunnen consumenten helpen om minder voedsel te verspillen. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen University & Research. Het onderzoek laat zien dat het loont om te investeren in duidelijke houdbaarheidsinformatie op de verpakking en biedt aanknopingspunten voor de praktijk.

Hoewel de tenminste houdbaar tot-datum (THT) en de te gebruiken tot-datum (TGT) sterk van elkaar verschillen, halen veel consumenten ze door elkaar en gooien ze regelmatig producten weg die nog eetbaar zijn. Deze verwarring is goed voor zo’n tien procent van de voedselverspilling thuis, schrijft WUR. Daarom zet de Nederlandse overheid in op een beter begrip van houdbaarheidsdata bij de consument.

Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van het ministerie van LNV en in samenwerking met het Voedingscentrum, stichting Samen Tegen Voedselverspilling en Too Good To Go. Door de bij het project betrokken partners werden voor het onderzoek vier iconen ontworpen voor zowel THT als TGT. In een online survey onder 1.500 respondenten werd het effect van de vier iconen of alleen een tekst (zonder icoon) onderzocht.

Uit een online survey onder 1.500 respondenten blijkt dat de meeste consumenten (70%) kijken naar de houdbaarheidsdatum en combineren dit met hun eigen (impliciete) kennis om de houdbaarheid van een product te bepalen. In de survey gaf 30% aan dat ze overige, wettelijk verplichte vermeldingen op de verpakking bekeken. Volgens WUR pleit dit ervoor om de iconen en tekst dichtbij de houdbaarheidsdatum te plaatsen om de kans dat de consumenten het zien te vergroten.

Volgens Sanne Stroosnijder, programmamanager Food Loss & Waste bij WUR, is het cruciaal dat de overheid, bedrijven en maatschappelijke organisaties samen optrekken ibj het verbeteren van houdbaarheidsinformatie op de verpakking. “Fabrikanten kunnen het de consument gemakkelijk maken en de overheid kan bedrijven hierin stimuleren.”

De studie borduurt voort op eerder onderzoek naar houdbaarheidsdata en voedselverspilling. Naar aanleiding van dit eerdere onderzoek heeft het ministerie van LNV samen met een aantal bedrijven en brancheorganisaties in ons land in 2017 de Green Deal ‘Over de datum?’ opgericht.

 Bron: WUR

Lees ook
Internationale studie: milieu-impact moet meer nadruk krijgen in voedingsrichtlijnen

Internationale studie: milieu-impact moet meer nadruk krijgen in voedingsrichtlijnen

Bij de beoordeling van nationale voedingsrichtlijnen moet ook gekeken worden naar de milieu-impact van voedselproductie, schrijft Wageningen University & Research naar aanleiding van een internationale studie. Aangepaste richtlijnen zouden volgens de studie in Nederland kunnen bijdragen aan een aanzienlijke daling van zowel het grondgebruik voor voedselproductie...

WUR onderzoekt rol gezondere leefstijl in verminderen moeheid bij darmkanker

WUR onderzoekt rol gezondere leefstijl in verminderen moeheid bij darmkanker

Begin dit jaar ging het SoFiT onderzoek van WUR van start, waarbij onderzocht wordt of een gezondere leefstijl chronische vermoeidheid na dikkedarmkanker vermindert. Hiervoor worden 180 ex-dikkedarmkankerpatiënten gezocht die willen deelnemen aan het onderzoek.

Prof. Ingeborg Brouwer: ‘Het is nodig om minder vlees te eten, maar niet iedereen hoeft vegetariër te worden’

Prof. Ingeborg Brouwer: ‘Het is nodig om minder vlees te eten, maar niet iedereen hoeft vegetariër te worden’

In 2050 zijn er 10 miljard mensen op aarde. Als er niets verandert in het huidige voedselsysteem, dan is er niet genoeg voeding voor iedereen. Dat doemscenario schetste prof. dr. ir. Ingeborg Brouwer, hoogleraar Voeding voor Gezond Leven aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Ze gaf haar wetenschappelijke visie op gezonde en duurzame voeding tijdens de...