Zijde houdt fruit langer vers

attachment-aardbeien

Biomedische ingenieurs van Tufts University ontdekten dat fruit buiten de koelkast tot een week vers kan blijven als ze zijn behandeld met een dun, geurloos, biocompatibel laagje zijde-oplossing. Deze ontdekking kan veelbelovend zijn voor bescherming van fruit.

De uitkomsten van dit onderzoek zijn gepubliceerd op de website Scientific Reports.

Zijde bevat fibroïne, een eiwit dat in staat is andere materialen te stabiliseren en beschermen. Fibroïne is biologisch afbreekbaar.

Aardbeien met fibroïne

Tijdens het onderzoek doopten de onderzoekers vers geplukte aardbeien in een oplossing met één procent fibroïne. Dit proces werd maximaal vier keer herhaald. Daarna behandelden zij de aardbeien met waterdamp onder vacuüm. Hierdoor ontstonden gekristalliseerde laagjes in de coating met een dikte van 27 tot 35 micron.

Aardbeien sappig en vers

De onderzoekers bewaarden de aardbeien op kamertemperatuur en vergeleken de onbehandelde en gecoate aardbeien met elkaar. Na zeven dagen waren de behandelde aardbeien nog steeds sappig en vers, terwijl de aardbeien zonder beschermlaag uitgedroogd en verkleurd waren.

Vertraagde rijping bananen

De onderzoekers voerden soortgelijke experimenten uit op bananen omdat deze fruitsoort verder rijpt na de oogst. Het zijden laagje zorgde voor een langzamere rijping. Ook bleven de bananen steviger, omdat de schil minder snel zacht werd.

Geen invloed op textuur

Het fibroïnelaagje had geen invloed op de textuur van het fruit en is eetbaar. Een eventuele invloed op de smaak is niet onderzocht.

Verlies helft groente- en fruitoogst

Volgens de Food and Agriculture Organisation (FAO) gaat op dit moment de helft van de groente- en fruitoogst verloren tijdens de voedselvoorzieningsketen, vooral door vroegtijdig bederf van deze voedingsmiddelen.

Lees ook
De passie van: NAV-lid Corné van Dooren

De passie van: NAV-lid Corné van Dooren

Uit Voeding Nu 3: De passie van NAV-lid Corn'e van Dooren: ‘Ik kijk uit naar onderzoek over de biodiversiteit op ons bord’

Online event: De dilemma's van duurzaam eten

Online event: De dilemma's van duurzaam eten

Op donderdag 20 mei vindt de tweede Food Inspiration Session plaats. Tijdens deze online bijeenkomst, georganiseerd door Nutrimedia en Fix13, spreken verschillende experts over de dilemma's van duurzaam eten.

Eetgedrag is weinig veranderingsgezind

Eetgedrag is weinig veranderingsgezind

Als er gezegd – of verzucht – wordt dat een mens eigenlijk nooit verandert, dan gaat het niet alleen over iemands karakter maar ook om gedrag. Gedrag is vaak minder veranderingsgezind dan gedacht of gehoopt. Gewoontes hebben diepe wortels die gedrag ‘vasthouden’. Dit geldt zelfs in deze disruptieve tijden van de coronapandemie. Maar het belang van verandering...