De passie van Lisa Steltenpool - ‘Mijn eigen visie werd me niet altijd in dank afgenomen’

attachment-De-passie-van-Lisa-Steltenpool-foto-1100

Ik besloot op mijn tiende net als een van mijn broers vegetariër te worden. Dacht ik door “verjaardagsgesprekken” nog dat ik kaal zou worden als je vlees en vis uit je dieet laat, mijn ongenoegen over dierenleed won en ik hield mijn eetpatroon vol. Ik werd in die tijd overspoeld met vragen over vegetarisme...

Hoe ben je in de voedingssector terechtgekomen?

Ik besloot op mijn tiende net als mijn broer vegetariër te worden. Dacht ik door “verjaardagsgesprekken” nog dat ik kaal zou worden als je vlees en vis uit je dieet laat, mijn ongenoegen over dierenleed won en ik hield mijn eetpatroon vol. Ik werd in die tijd overspoeld met vragen over vegetarisme. Dit dreef mij ertoe uit te zoeken hoe ik mijn eetpatroon kon verantwoorden. Vanaf mijn veertiende tot mijn achttiende kampte ik met darmklachten. Dit betekende een verdere zoektocht, nu naar een voedingspatroon dat verlichting van klachten gaf. Mede daarom koos ik ervoor Voeding en diëtetiek te gaan studeren aan de Hogeschool van Amsterdam. Tijdens mijn studie besloot ik veganist te worden en ik vond dat een vegan eetpatroon de ideale eetwijze is. Als enige in mijn klas vond ik dat we geen vlees nodig hebben en ik gaf hiervoor stevige onderbouwing. Mijn uitgesproken mening werd niet door alle docenten gewaardeerd en ik moest extra onderbouwendat 100% vegan echt mogelijk is. Ik ben dus niet zonder strijd in de voedingssector terechtgekomen: ik moest mijn plantaardig dieetadvies extra verantwoorden en werd zelfs eens op het matje geroepen bij de opleiding vanwege een interview voor Folia magazine , waarin ik 'gewaagde' uitspraken deed en letterlijk zei dat mijn docenten ouderwetse adviezen gaven. Maar ik ben mijn ingeslagen “plantaardige weg” blijven volgen, omdat ik vind dat mensen, mits goed onderbouwd, recht hebben op hun eigen visie.

Wat houdt je huidige werk in?

In mijn diëtistenpraktijk bied ik (online) professionele begeleiding op het gebied van voeding en leefstijl. Dat doe ik voornamelijk telefonisch of via videogesprekken. Verder geef ik lezingen naar aanleiding van mijn uitgebrachte boeken en stel ik recepten samen die ik in een database zet, zodat ik daarnaar kan verwijzen. Doordat ik geen vaste praktijkruimte heb en dus minder vaste lasten, kan ik meer tijd steken in de consulten (die duren tussen de 60 en 90 minuten), het uitschrijven ervan en bijvoorbeeld het opstellen van weekschema’s, uitgebreide adviezen en snackvariatielijsten. Ook hoef ik daardoor niet fulltime cliënten te behandelen. Dat geeft mij dan ook weer tijd, buiten de consulten om, extra service te bieden via WhatsApp of telefoongesprekken. De focus in mijn praktijk ligt op het plantaardig dieet. Ik baseer mijn adviezen onder meer op de position paper van de American Dietetic Association. Tachtig procent van mijn cliënten eet grotendeels plantaardig. Ik zie in mijn cliëntenkring vier hoofdgroepen: mensen met darmproblemen, jonge vrouwen met eetstoornissen die veganistisch eten, cliënten die willen afvallen en cliënten met overige hulpvragen (zoals tips over een plantaardig dieet voor kinderen). Cliënten met een eetstoornis zie ik altijd face-to-face.

Wat zou je nog onderzocht willen zien?

Ik mis de omzetting van voedingswetenschappelijke resultaten naar de praktijk. Met veel plezier vertaal ik nu zelf de resultaten uit onderzoeken op zo’n manier dat ze ook voor consumenten begrijpelijk worden. Voor deze vertaalslag wil ik ook programma’s opzetten en aantrekkelijke recepten creëren. In mijn boek Kickstart leg ik bijvoorbeeld uit hoe je je huis “slank kunt inrichten”. Ook wil ik mensen helpen met maaltijdinspiratie in plaats van ingewikkelde recepten.

 

Mijn overtuiging dat plantaardig eten juist veel gezondheidsvoordelen biedt en deze eetwijze een noodzaak wordt in de toekomst, heeft ertoe geleidt dat ikmij ook in de praktijk hierop blijf focussen. 

 

Lees ook
Eiwitnorm ouderen

Eiwitnorm ouderen

Uit Voeding Nu 3: De Gezondheidsraad [1] is in maart 2021 uitgekomen met nieuwe voedingsnormen voor eiwit. Voor volwassenen is de aanbevolen hoeveelheid verhoogd van 0,8 g/kg lichaamsgewicht naar 0,83 g/kg lichaamsgewicht. Hiermee is de aanbevolen hoeveelheid gelijkgetrokken met de aanbevolen hoeveelheid die EFSA [2] hanteert. Voor ouderen zijn er...

Interview Guido Camps: Vet lekker!

Interview Guido Camps: Vet lekker!

Uit Voeding Nu 3: Het zijn niet alleen bouwstenen en smeermiddelen voor ons lichaam, vetten bepalen ook de smaak van voedingsmiddelen. Waarom vinden we vet eigenlijk zo lekker? Dr. Guido Camps, dagvoorzitter en spreker op het congres VoedingNL 21 over Vet en metabole gezondheid: “Vet is gewoon de zesde smaak, naast zoet, zout, zuur, bitter en umami.”

Column: Het belang van dubbel inleven

Column: Het belang van dubbel inleven

‘Gewoon wat gezonder eten’, een regelmatig terugkerend, goedbedoeld advies. Voor mensen die dat met gemak doen, is het soms lastig te begrijpen dat een chocoladereep minder of juist een sinaasappel extra een hele opgave kan zijn. Dat vergt inlevingsvermogen.