NAV-lid Nard Clabbers: ‘Met behulp app, mensen motiveren’

VNU1-22 De passie van Nard NAV

Wie is Nard Clabbers?
Geboren: 8 augustus 1973
Woont in: Oosterbeek
Functie: Chief Science Officer bij startup FoodNed.com
Vrije tijd: mountainbiken

1. Waarom bent u voedingswetenschappen gaan studeren?

“Mijn interesse was heel breed toen ik op de middelbare school zat. Mogelijke studies die ik vervolgens zou willen gaan volgen, varieerden daardoor van natuurkunde tot psychologie. Tsja, wat ga je dan studeren? Daar was ik eigenlijk toch vrij snel uit: voeding en gezondheid in Wageningen. Ik heb voor deze studie gekozen omdat er heel veel verschillende aspecten zitten aan het thema voeding en bovendien, iedereen eet. Via een stage bij Numico, het huidige Danone, ben ik aan mijn eerste baantje gekomen. Ik werd daarbij direct heel Europa doorgestuurd om aan de hand van mijn wetenschappelijke achtergrond, de werking van voedingssupplementen uit te leggen. Daarna heb ik 9 jaar bij TNO gewerkt en nderzoek gedaan op het gebied van voeding en gezondheid. Samen met de WUR heb ik in een groot consortium uitgebreid gekeken naar voeding op maat, hoe kunnen we ervoor zorgen dat mensen precies krijgen wat ze nodig hebben.”

2. Wat houdt uw huidige werk in?

“Sinds september 2020 ben ik chief science officer bij Foodned.com waar we de app Happ ontwikkelen. Het is een digitale foodtech startup die voedingsadviezen wil gaan geven op basis van persoonlijke data. Myhapp.nl is een consumentenplatform dat we vanaf nul hebben opgebouwd en het is pas heel recent online gegaan. Naast het geven van persoonlijke adviezen (voedingscoaching) via deze app of de website, willen we met Myhapp onder meer ook – in samenwerking met retailers – maaltijdboxen op maat gaan leveren. Bijvoorbeeld voorzien van extra eiwitten indien nodig, altijd heel specifiek gebaseerd op de individuele behoeften van de gebruiker. We geven ‘hapklare’ voedingsinspiratie op basis van persoonlijke doelen en wensen. Dat is geen toeval, ik sta bekend in de voedingswereld bekend als ‘mister personalized nutrition’. De belangrijkste taak van deze app, mijn belangrijkste taak bij de ontwikkeling, is dan ook ervoor zorgen dat hiermee elk individu heel eenvoudig kan kiezen voor de juiste voedingsmiddelen op maat. En dat wordt dan niet alleen het beste voor zichzelf, maar we letten ook op duurzaamheid, dus op wat het beste is voor de planeet.”

3. Wat zou u graag onderzocht willen zien?

“De link tussen voeding en gedragswetenschap. Als je impact wilt hebben op de maatschappij moet je samen optrekken. De professie van de gedragswetenschap gebruiken om meer kennis in de maatschappij te brengen. Een voedingsadvies werkt alleen als mensen hun gedrag aanpassen. Ik zou onderzocht willen zien: hoe kun je met behulp van simpele vragen, mensen motiveren om te veranderen, ze hun voedingsgewoontes laten aanpassen. Myhapp.nl wil ervoor zorgen dat de beste keuze, de gemakkelijkste wordt. Daarvoor zou ik de principes van gedragswetenschappers willen opnemen in de app. Bijvoorbeeld beloningen opnemen, korting geven als iemand veel heeft gesport. Kennis gebruiken om mensen te motiveren. Bij de een werkt het dan misschien het beste om te wijzen op de gezondheidsvoordelen, de ander heeft liever een gemakkelijk recept.” 

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
NAV-lid Debora Melo-Van Lent: ‘Bijdragen aan een gezondere maatschappij’

NAV-lid Debora Melo-Van Lent: ‘Bijdragen aan een gezondere maatschappij’

Debora Melo Geboren: Curitiba Brazilië Woont in: San Antonio, Texas, Verenigde StatenFunctie: Postdoctoral Research Fellow 1. Waarom ben je voedings­wetenschappen gaan studeren? Voeding en Ziekte heeft mijn passie. Tijdens mijn voeding- en diëtetiekstages genoot ik van het uitleggen van de Schijf van Vijf aan patiënten. Echter wilde...

NAV-lid Yvonne Willemsen: ‘Effecten van borstvoeding nabootsen’

NAV-lid Yvonne Willemsen: ‘Effecten van borstvoeding nabootsen’

Na de bachelor Voeding en Diëtetiek te hebben afgerond voelde ik dat ik nog iets miste. Voor mij ontbrak de diepgang in de theorie die ons was geleerd tijdens de opleiding. Hoe wordt er onderzoek gedaan naar de effecten van voeding op gezondheid en hoe worden richtlijnen bepaald? Daarom was de master Voeding en Gezondheid de perfecte vervolgstap.

Review over jongeren en alcoholgebruik wint NAV-publicatieprijs

Review over jongeren en alcoholgebruik wint NAV-publicatieprijs

Op 22 november won Janette de Goede de publicatieprijs van de Nederlandse Academie van Voedingswetenschappen (NAV). In een review zette ze, samen met collega’s, diverse longitudinale studies bij elkaar over de effecten van alcohol op de hersenen van jongeren.