Reacties NZO en Voedingscentrum op Melk de witte sloper *

attachment-Melk-de-witte-sloper-september-2015

Reactie Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO): ‘Eens in het jaar komt er weer een boek uit met een zeer eenzijdig beeld over een enkel voedingsmiddel. Denk aan Broodbuik, ook een boek dat één voedingsmiddel de schuld gaf van alle gezondheidsproblemen die we hebben.

Reactie NZO, Nederlandse Zuivelorganisatie

Een eenzijdig boek

Eens in het jaar komt er weer een boek uit met een zeer eenzijdig beeld over een enkel voedingsmiddel. Denk aan ‘Broodbuik’, ook een boek dat één voedingsmiddel de schuld gaf van alle gezondheidsproblemen die we hebben. Daarin werd nog net niet de fileproblematiek aan brood geweten, maar dikmakend en verslavend was brood wel. Waanzin natuurlijk.


Melk de witte sloper is weer een poging een anti-hype te creëren. Dat lukt niet. Het is slecht geschreven. Je kan er bijna niet doorheen komen. Dit komt vooral omdat het van de Amerikaanse situatie uitgaat, die totaal anders is dan de Nederlandse. Bovendien heeft de schrijfster ervan in verschillende interviews aangegeven dat ze bewust een eenzijdig en negatief beeld probeert te schetsen van melk, omdat ze vindt dat vooral de positieve aspecten van melk worden gecommuniceerd. Aan de andere kant gaf ze aan zelf elke ochtend yoghurt bij haar ontbijt te nemen.


De afgelopen maanden hebben we gezien dat het creëren van hypes in Nederland sowieso gedoemd is te mislukken. Ik geloof ook dat mensen al die hypes, of beter gezegd pseudohypes, wel beu zijn en ze doorzien. Dat laatste is ook recent aangetoond door de NVVL. De overgrote meerderheid van de Nederlanders is niet gevoelig voor voedselhypes. Nederlanders vinden voedselhypes verwarrend, onzin en ze trekken zich er niets van aan.  Vooral artsen, diëtisten en het Voedingscentrum worden vertrouwd als het gaat om informatie over voeding. De Schijf van Vijf is voor de meeste mensen het leidende voorlichtingsmodel. Dat zal ook wel zo blijven. Een dergelijk boek gaat daar het verschil niet in maken.


Stephan Peters,

manager Voeding en Wetgeving Nederlandse Zuivel Organisatie


Dit artikel verscheen in Voeding Nu nummer 9 van september 2015 op bladzijde 13

Lees ook
HAS Hogeschool aan de slag met maatschappelijke uitdagingen

HAS Hogeschool aan de slag met maatschappelijke uitdagingen

Bij HAS Hogeschool staat een goede aansluiting bij het werkveld voorop. Daarom werkt de hogeschool op verschillende manieren samen met het bedrijfsleven.

‘Lange leefstijlinterventie kinderen met obesitas werkt’

‘Lange leefstijlinterventie kinderen met obesitas werkt’

Wat is volgens hoogleraar en kinderarts prof. dr. Anita Vreugdenhil van het Maastricht UMC+ (MUMC+) het belangrijkste voor kinderen met ernstig overgewicht of obesitas om tot een gezonde leefstijl te komen? “Langdurige begeleiding op maat. We weten dat het werkt.”

ZonMw-projecten brengen studenten samen

ZonMw-projecten brengen studenten samen

Preventie wordt binnen de zorg steeds belangrijker, maar hoe integreer je dat in een opleiding? Interprofessionele samenwerking is daarbij cruciaal, aldus Public Health-docent Anna Kersten.