Reacties NZO en Voedingscentrum op Melk de witte sloper *

attachment-Melk-de-witte-sloper-september-2015

Reactie Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO): ‘Eens in het jaar komt er weer een boek uit met een zeer eenzijdig beeld over een enkel voedingsmiddel. Denk aan Broodbuik, ook een boek dat één voedingsmiddel de schuld gaf van alle gezondheidsproblemen die we hebben.

Reactie NZO, Nederlandse Zuivelorganisatie

Een eenzijdig boek

Eens in het jaar komt er weer een boek uit met een zeer eenzijdig beeld over een enkel voedingsmiddel. Denk aan ‘Broodbuik’, ook een boek dat één voedingsmiddel de schuld gaf van alle gezondheidsproblemen die we hebben. Daarin werd nog net niet de fileproblematiek aan brood geweten, maar dikmakend en verslavend was brood wel. Waanzin natuurlijk.


Melk de witte sloper is weer een poging een anti-hype te creëren. Dat lukt niet. Het is slecht geschreven. Je kan er bijna niet doorheen komen. Dit komt vooral omdat het van de Amerikaanse situatie uitgaat, die totaal anders is dan de Nederlandse. Bovendien heeft de schrijfster ervan in verschillende interviews aangegeven dat ze bewust een eenzijdig en negatief beeld probeert te schetsen van melk, omdat ze vindt dat vooral de positieve aspecten van melk worden gecommuniceerd. Aan de andere kant gaf ze aan zelf elke ochtend yoghurt bij haar ontbijt te nemen.


De afgelopen maanden hebben we gezien dat het creëren van hypes in Nederland sowieso gedoemd is te mislukken. Ik geloof ook dat mensen al die hypes, of beter gezegd pseudohypes, wel beu zijn en ze doorzien. Dat laatste is ook recent aangetoond door de NVVL. De overgrote meerderheid van de Nederlanders is niet gevoelig voor voedselhypes. Nederlanders vinden voedselhypes verwarrend, onzin en ze trekken zich er niets van aan.  Vooral artsen, diëtisten en het Voedingscentrum worden vertrouwd als het gaat om informatie over voeding. De Schijf van Vijf is voor de meeste mensen het leidende voorlichtingsmodel. Dat zal ook wel zo blijven. Een dergelijk boek gaat daar het verschil niet in maken.


Stephan Peters,

manager Voeding en Wetgeving Nederlandse Zuivel Organisatie


Dit artikel verscheen in Voeding Nu nummer 9 van september 2015 op bladzijde 13

Lees ook

Moleculair verband tussen voeding en het risico op colorectale kanker

Er bestaat een direct moleculair verband tussen vlees- en zuivelconsumptie en de ontwikkeling van antilichamen in het bloed die de kans op kanker vergroten. Dit verband kan mogelijk de hoge incidentie van kanker verklaren bij degenen die grote hoeveelheden zuivelproducten en rood vlees consumeren.Dat blijkt uit een onderzoek geleid door Dr. Vered Padler-Karavani van de afdeling Celonderzoek en Immunologie aan de Shmunis School voor Biogeneeskunde en Kankeronderzoek aan de George S. Wise Faculteit Levenswetenschappen van de Universiteit van Tel Aviv. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd...

Mediterraan dieet kan risico op reuma verlagen bij rokers (update)

Mediterraan dieet kan risico op reuma verlagen bij rokers (update)

Het volgen van een Mediterraan dieet kan mogelijk reumatoïde artritis voorkomen bij vrouwen die roken of gerookt hebben.Dat blijkt uit onderzoek van de universiteit van Parijs, gepubliceerd in Arthritis & Rheumatology. Voeding Nu vroeg professor Breedveld, reumatoloog, om een reactie. Reumatoïde artritis Reumatoïde artritis is een ontstekingsziekte...

Productnieuws: Nestlé brengt nieuwe zuivelvervangers op de markt

Productnieuws: Nestlé brengt nieuwe zuivelvervangers op de markt

Producent Nestlé introduceert nieuwe plantaardige zuivelvervangers op de wereldmarkt.In augustus lanceert Nestlé plantaardige koffiecreamers bij Starbucks in de Verenigde Staten. Een maand later volgt Carnation, een plantaardig alternatief voor gecondenseerde melk, in het Verenigd Koninkrijk. Ook introduceert de producent een aantal nieuwe plantaardige...