Redactioneel: Het geheim van ouder worden

Het leven begint bij veertig. Een opkikkertje voor de psyche van iedereen die deze leeftijd bereikt. Ik wil geen spelbreker zijn, maar hoe postief het ook is bedoeld, de afbraak van het lichaam begint al vanaf dertig. Het in stand houden van de levensprocessen vergt veel onderhoud en van midlife tot het einde der dagen tikt de tijd tegen de vitaliteit aan.

Het leven begint bij veertig. Een opkikkertje voor de psyche van iedereen die deze leeftijd bereikt. Ik wil geen spelbreker zijn, maar hoe postief het ook is bedoeld, de afbraak van het lichaam begint al vanaf dertig. Het in stand houden van de levensprocessen vergt veel onderhoud en van midlife tot het einde der dagen tikt de tijd tegen de vitaliteit aan. Volgens een biologische theorie lopen we gedurende het leven steeds schade (aan cellen) op. Hoe beter we in staat zijn deze te herstellen, hoe langer we verlies van functies kunnen voorkomen. Medische en voedingsonderzoekers doen hun best om kennis te vergaren waarmee ze kunnen aangrijpen op het verouderingsproces. Behalve naar moleculaire en genetische processen, kijken ze naar levensstijl of omgevingsomstandigheden. Om uiteindelijk bij de ideale omstandigheid uit te komen waarin we gezond oud worden en op een goede dag, zonder gebreken, het loodje kunnen leggen. Het leven begint bij tachtig. Dat lijkt vooral te gelden voor de inwoners van de Japanse eilandengroep Okinawa. daar leven drie keer zoveel honderdjarigen als in het westen. Al meer dan een kwart eeuw is deze populatie onderwerp van onderzoek van wetenschappers uit Japan en van daarbuiten. Toen M. Suzuki, de eerste onderzoeker van de Okinawa Centenarian Study, aan het onderzoek begon trof hij een bevolkingsgroep van honderdjarigen aan die in een ongekend blakend fysieke conditie verkeerden. Ze waren slank, hadde een jeugdig uiterlijk, waren energetisch en ze hadden als geheel een opvallend laag percentage hart-en vaatziekten en kanker. Een groep die het zo lang zo vitaal uithoudt, is interessant doelwit van onderzoek, want wat is het geheim van deze groep? Er werd onderzoek gedaan naar de genen, de voeding, het bewegingspatroon en de levensinstelling van deze eilanders. De genetische component, voor een grotere kans op het ouder worden in deze honderdjarigenfamilies, werd onlangs gevonden, maar ook vonden onderzoekers dat de nieuwe generatie Okinawa-bewoners het slechter doet in het voorkomen van hart-en vaatziekten en kanker dan hun voorvaderen, door een andere, moderne leefstijl. Ook in het vergrijzende Nederland gebeurt onderzoek naar veroudering. In dit nummer is te lezen hoe met voeding of voedingsomstandigheden verouderingsprocessen kunnen worden beinvloed. Volgens de zogenoemde SENECA-studie ervaart ruim driekwart van de Nederlandse ouderen (van 70-75 jaar) zich weliswaar als gezond, maar heeft een kleine 70 procent toch een of meer chronische ziekten en heeft zo'n 40 procent moeite met de dagelijkse vaardigheden. De omstandigheden zijn nog niet ideaal, maar er wordt aan gewerkt.

Lees ook
Blog: (Bijna) diëtist

Blog: (Bijna) diëtist

Wanneer mensen horen dat ik Voeding en Diëtetiek studeer, verandert een etentje vaak spontaan in een impromptu intakegesprek. “Zijn koolhydraten nou goed of slecht?” Zo begint het meestal. Soms wijzen ze naar de pasta op hun bord: “Is dit wel gezond?”

Albert Heijn en Linda lanceren tijdschrift over groente en fruit

Albert Heijn en Linda lanceren tijdschrift over groente en fruit

Albert Heijn lanceert samen met de redactie van Linda het tijdschrift ‘Vrucht’. Hiermee willen de partners de consumptie van groente en fruit stimuleren.Albert Heijn doet jaarlijks onderzoek naar groente en fruit. Uit de meest recente groente- en fruitmonitor blijkt dat Nederlanders steeds meer groente en fruit eten. Echter haalt 58% van de ondervraagden...

Albert Heijn lanceert nieuw tijdschrift over gezondheid

Albert Heijn lanceert nieuw tijdschrift over gezondheid

Een nieuw gratis tijdschrift van Albert Heijn, ‘Gezond Vooruit’, moet mensen inspireren om gezonder te gaan eten en leven.De super gaat het tijdschrift huis-aan-huis verspreiden in heel Nederland. Ook is het verkrijgbaar in alle supermarkten van de Albert Heijn. ‘Gezond Vooruit was al een plan dat we hadden, maar nu passender dan ooit’ vertelt Marit...