Voedingscentrum: Ook voor alcoholvrij geldt: met mate en niet voor je achttiende

attachment-Alcohol-botten

De laatste jaren is het aanbod aan alcoholvrije dranken groter geworden. Naast alcoholvrije pils zijn er speciaalbieren, radlers, ciders, wijnen en zelfs gedestilleerde dranken zonder alcohol. Ook voor deze alcoholvrije dranken is het advies ze met mate te drinken.

Met alcoholvrije dranken worden de alcoholvrije varianten bedoeld van dranken die normaal gesproken alcohol bevatten, zoals alcoholvrij bier, alcoholvrije wijn en cocktails.

Drank- en Horecawet

Volgens de Drank- en Horecawet bevatten alcoholhoudende dranken minimaal 0,5% alcohol, bij een temperatuur van 20 graden Celsius. De term ‘alcoholvrij bier’ mag alleen gebruikt worden voor bieren met maximaal 0,1% alcohol.

Suikerhoudend

In alcoholvrije dranken zit dus geen of heel weinig alcohol. Er zitten minder calorieën dan in hun alcoholhoudende versie. Ze bevatten echter vaak wel koolhydraten, met name in de vorm van suikers. Het drinken van suikerhoudende dranken vergroot de kans op overgewicht en diabetes type 2. Een alcoholvrije variant kan een bewuste en veilige keuze zijn. Dit geldt bijvoorbeeld als men nog moet deelnemen aan het verkeer, vanwege gezondheidsredenen of tijdens de zwangerschap.

Preventie

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport geeft onder andere met de NIX18-campagne vorm aan alcoholpreventie richting jongeren. Met deze campagne wordt de sociale norm versterkt dat het normaal is voor je achttiende niet te drinken. Met name ouders worden opgeroepen afspraken te maken met hun kind over het gebruik van onder andere alcohol. In het Nationaal Preventieakkoord wordt verder gesteld dat ook alcoholvrij bier niet bedoeld is voor jongeren onder de achttien jaar.

[intermezzo:1]

Impact van marketing

Het is op dit moment nog niet duidelijk wat de mogelijke ongewenste effecten zijn van het aanbieden van alcoholvrije dranken. Zo is niet bekend wat het effect is van de marketing van 0.0%-dranken op de consumptie van alcoholhoudende dranken onder jongeren. Bieren die voor minder dan 0,5% uit alcohol bestaan, mogen volgens de wet wel aan jongeren onder de achttien jaar verstrekt worden. In het Nationaal Preventieakkoord is daarom afgesproken dat onderzoek wordt gedaan naar de impact en het effect van marketing van 0.0%-dranken op de alcoholconsumptie van jongeren.

Niet onder de achttien

Met het drinken van een alcoholvrije variant van de alcoholhoudende drank worden dus nadelige gezondheidseffecten van alcohol vermeden, krijgt men minder calorieën binnen en maakt men een bewustere en veiliger keuze. Alcoholvrije dranken zijn echter wel suikerhoudend. Bovendien is het nog onduidelijk of bij jongeren het drinken van alcoholvrije varianten mogelijk kan leiden tot het eerder of meer drinken van alcohol. Daarom adviseert het Voedingscentrum geen alcoholvrij bier of wijn en dergelijke aan jongeren onder de achttien te geven.

Auteurs:

Astrid Postma-Smeets en Lydian Veldhuis van het Voedingscentrum

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Moeten er waarschuwingslabels op alcohol komen?

Moeten er waarschuwingslabels op alcohol komen?

In Ierland staan er binnenkort waarschuwingslabels op de etiketten van wijnflessen. Hiermee wil de regering in Dublin consumenten waarschuwen voor de gevaren van alcohol voor de gezondheid. Gaat dit ook in Nederland gebeuren?

Column | Vraag en aanbod

Column | Vraag en aanbod

Mijn vader en ik zijn in het ziekenhuis. Tijdens zijn onderzoek zit ik in de koffiebar met een kop koffie. Ik klap mijn laptop open. Bij het opstarten valt mijn oog op de menukaart. Een broodje kip, gebak, een koffiekoek, appelflap, worstenbroodje en een croissant. Bijna onderaan de lijst staat ook nog een broodje gezond.

Standpunt Voedingscentrum | Haken en ogen aan goede vervangers dierlijk product

Standpunt Voedingscentrum | Haken en ogen aan goede vervangers dierlijk product

Het zal je niet zijn ontgaan: er komen steeds meer ‘vervangproducten’ bij. Naast kant-en-klare vleesvervangers, zijn er nu ook verschillende vervangers voor zuivel, kaas, vis en ei. Innovatieve producten die ervoor zorgen dat we de smaak en textuur van de dierlijke tegenhanger niet hoeven te missen. En met een reden: opschuiven naar een meer plantaardig...