Wijn drink je voor het lekkere, niet voor het gezonde

attachment-IMG-5658

Binnenkort staat er een weekendje Rome op de planning. Dit was reden om eerst wat kennis op te doen op het gebied van wijn. Want bij een lekkere pasta hoort toch wel een heerlijke rode wijn. Maar welke wijn? Ik heb het allemaal geleerd tijdens een interessante en chique wijncursus in Rotterdam. Ik drink zelden wijn, maar als ik het drink, drink ik alleen omdat ik het lekker en gezellig vind. En sinds kort weet ik dus ook welke wijn bij welk gerecht past, dat vind ik stijlvol en past wel bij de regelmatige etentjes die we organiseren voor familie en vrienden. Maar is wijn nu ook gezond? Die vraag stond afgelopen maand bij mij centraal en heeft mij bewuster doen denken over wijn, de drank van vergist druivensap.

Sinds mijn geboortejaar in 1991 denkt men namelijk van wel. Toen kwam een Franse studie onder de aandacht waaruit bleek dat een Mediterraan dieet vele gezondheidsvoordelen met zich meebrengt. En als je aan de Franse keuken denkt, denk je aan wijn, waarvan de verkoop met 44% steeg in datzelfde jaar. Matig gebruik zou namelijk het risico op hart- en vaatziekten verlagen. Maar de matige drinkers uit het onderzoek zouden ook minder hebben gerookt, meer hebben gesport en gezonder hebben gegeten dan de groep deelnemers die geen alcohol dronken.

 

Niks mis met ontspanning

De Gezondheidsraad raadt het gebruik van alcohol niet aan, maar geeft in haar richtlijnen aan dat vrouwen maximaal één en mannen maximaal twee glazen alcohol mogen drinken per dag en niet elke dag. Toch heb ik het idee dat leken dit anders zien dan wat ermee bedoeld wordt. Ik denk eerder dat men zijn of haar alcoholgebruik sneller goedpraat door dit soort richtlijnen. Ze beseffen niet dat de alcohol puur vergif is. Je lever draait overuren om het spul uit je lichaam te krijgen en ik heb vernomen dat het zelfs als harddrugs gezien kan worden als men er onverantwoord mee omgaat.

Denk bij dit laatste aan het uitgaansleven of mensen in moeilijke situaties die hun problemen wegdrinken. Echter, het kan ook anders. Denk aan gezelligheid met vrienden aan tafel, het ontspannen gevoel, het idee dat je om alles moet lachen, het zelfverzekerde gevoel en het lekker slapen na een wijntje op de bank. Daar is niets mis mee en ontspanning noch goed slapen is ongezond.

 

Houd het speciaal

Jammer wel, dat onderzoek tegenwoordig zo afhankelijk is van de industrie, want dat maakt het zicht op de voedingswereld erg verwarrend. Hoe vaag is het als er onderaan een groot, goed uitgevoerd onderzoek staat dat meer onderzoek nodig is. En dan heb ik het nog niet over de krantenkoppen die vaak niets vertellen over de werkelijke resultaten van een onderzoek, maar wel vaak als enige gelezen worden omdat het de aandacht trok. De rest van het verhaal wordt dan niet meegenomen en het verhaal wordt zo verder verteld. En zodra er een tegengestelde kop in de krant verschijnt wordt dat weer aangenomen. Men weet het gewoon niet meer. Het enige dat we eigenlijk zeker weten is dat je het individueel niet zult merken of je door matig alcohol gebruik nu wel of niet een jaartje langer leeft. En met matig bedoel ik dat je best wel eens een paar weken geen alcohol hoeft te drinken. Houd het vooral speciaal.

Lees ook
Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Nep-nieuws over grote merken tast het vertrouwen van klanten in het merk niet aan. Dit blijkt uit een onderzoek van Yang Cheng van de North Carolina State University.Volgens Cheng is er veel eerder onderzoek verricht naar de reactie van consumenten op nep-nieuws op sociale media, maar er is weinig gekeken naar hoe dit het vertrouwen in merken kan beïnvloeden....

McDonald’s introduceert veggie nuggets

McDonald’s introduceert veggie nuggets

Fastfoodketen McDonald’s biedt haar kip nuggets vanaf deze week ook in een vegetarische variant aan. Met de Veggie Nuggets wil McDonalds’s inspelen op de groeiende behoefte van gasten om minder vlees te consumeren.Dat meldt McDonald’s gisteren. De fastfoodketen zegt te zien dat steeds meer gasten ervoor kiezen om een keertje geen vlees te eten. Veggie...

Beyond Meat maakt ‘burgers’ voor McDonald’s

Beyond Meat maakt ‘burgers’ voor McDonald’s

Beyond Meat kan binnenkort mogelijk nog een grote fastfoodketen aan zijn klantenbestand toevoegen: McDonald’s. De fabrikant van vleesvervangers heeft een plantaardig alternatief ontwikkeld voor de BLT burgers.Vooralsnog gaat het om een lokale proef in Canada. Bij 28 restaurants in de Canadese provincie Ontario zet McDonald’s een plantaardige burger...