Aansluiten bij JOGG kosteloos voor alle gemeenten

Boy holds big white airplane toy and kids behind

Gemeenten die nog niet aangesloten zijn bij JOGG Jongeren op Gezond Gewicht, kunnen zich daar nu kosteloos bij aansluiten. Ook voor huidige JOGG-gemeenten wordt de jaarlijkse bijdrage per 1 januari 2021 afgeschaft.

Staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) heeft dat samen met JOGG besloten. Het afschaffen van de jaarlijkse eigen bijdrage moet ervoor zorgen dat meer gemeenten aan de slag gaan met de JOGG-aanpak.

JOGG-aanpak

Wanneer een gemeente zich aansluit bij JOGG gaat een team lokaal aan de slag met het implementeren van de aanpak. Samen met het onderwijs, de kinderopvang, de sport, welzijn en het bedrijfsleven werkt JOGG in gemeenten aan het gezonder maken van de fysieke en sociale omgeving. Zo kunnen kinderen op de fiets naar school, lekker buitenspelen en uitgerust wakker worden. Fruit en water zijn in de kantine te krijgen en er liggen gezonde producten in de winkel. In elke gemeente biedt JOGG een op maat gesneden plan dat is toegespitst op de specifieke situatie in die gemeente.

Gezonde Jeugd, Gezonde Toekomst

‘JOGG heeft succes. Dus hoe meer JOGG-gemeenten hoe beter’, zegt staatssecretaris Paul Blokhuis. ‘Als we jongeren al vroeg helpen om gezond te leven, plukken zij daar zelf de vruchten van en wij als samenleving natuurlijk ook. Bijvoorbeeld omdat jongeren lekkerder in hun vel zitten en minder bij de zorg aankloppen.’

Financiële drempel wegnemen

Meedoen aan JOGG is volgens Blokhuis nooit duur geweest. Voor gemeenten met minder dan 50.000 inwoners was de jaarlijkse bijdrage 5.000 euro, gemeenten met meer dan 50.000 inwoners betaalden 10.000 euro. Door sommige gemeenten werd geld toch als een drempel ervaren. Die drempel is nu definitief weg. Blokhuis heeft er alle vertrouwen in dat meer gemeenten hierdoor de stap zetten om JOGG-gemeente te worden en zich extra gaan inzetten voor de gezondheid van hun jongeren.

Doel preventieakkoord bijna behaald

In het preventieakkoord hebben de ondertekenaars de ambitie uitgesproken dat voor het einde van 2020 de helft van de gemeenten een JOGG-gemeente is. Op dit moment maken 170 gemeenten onderdeel uit van de JOGG-beweging. Het doel is daarmee bijna gehaald.

JOGG-aanpak leidt tot lager BMI

De JOGG-aanpak lijkt succes te hebben. In 31 deelnemende gemeenten is er een significante daling te zien van het BMI bij jongeren. In buurten waar al vier jaar met de  JOGG-aanpak wordt gewerkt, ligt het gemeten percentage kinderen en jongeren met overgewicht 9 procent lager dan in andere buurten zonder die aanpak.

Lees ook
CBS: Overgewicht jongeren licht toegenomen

CBS: Overgewicht jongeren licht toegenomen

Het overgewicht onder jongeren van 4 tot 25 jaar is in de periode 2019-2020 licht toegenomen.

Gezondere producten beter zichtbaar in de supermarkt

Gezondere producten beter zichtbaar in de supermarkt

Leidt het plaatsen van meer gezonde producten op ooghoogte in de supermarkt tot het vaker kopen van deze producten? Wetenschappers gaan dit uitzoeken.

Goed eten voor een goed microbioom

Goed eten voor een goed microbioom

Het eten en drinken van veel fastfood, alcohol en suiker leidt eerder tot ontstekingen in het lichaam. Een groenterijk dieet heeft juist het tegenovergestelde effect, zo blijkt uit onderzoek van het UMCG.