Bieronderzoek: ‘Stijgende populariteit speciaalbier en alcoholvrije of -arme bieren’

14040092 - beer barrel with beer glasses on a wooden table  the dark background

Ondanks dat pils nog steeds het populairste is, is er een aanhoudende stijging in populariteit van speciaalbier en alcoholvrije of -arme bieren. Dit blijkt uit het jaarlijkse Nationaal Bieronderzoek van de Nederlandse Brouwers.

Het Bieronderzoek doet jaarlijks onderzoek naar biertrends in Nederland. Verder blijkt uit het onderzoek dat bierdrinkers steeds bewuster kiezen voor een bier.

Minder alcohol

Bijna de helft (45 procent) van de bierdrinkers kiest weleens bewust voor bier met minder alcohol.


“De populariteit van alcoholvrij bier kunnen we toeschrijven aan een samenspel tussen de bewustere consument en het steeds bredere aanbod binnen het segment. Daardoor kan de consument ook meer varianten uitproberen”, stelt Cees-Jan Adema, directeur van Nederlandse Brouwers.

Kiezen voor speciaalbier

Vier op de vijf (80 procent)  bierdrinkers geeft aan weleens te kiezen voor speciaalbier. Dit is een kleine stijging vergeleken met vorig jaar (77 procent). Tot nu toe was witbier het meest gedronken speciaalbier, nu moet het bier zijn eerste plek delen met blondbier.

De belangrijkste reden voor de keuze voor een speciaalbier is de smaak (69 procent) en afwisseling (39 procent), maar steeds vaker vanwege het lokale karakter van het bier.

Bewust genieten

Verder komt er uit het onderzoek duidelijk naar voren dat de consument bewuster wordt van het aanbod in bieren en daarmee ook bewuster gaat kiezen.

“Men verkent stapsgewijs de verschillende dimensies van een glas bier zoals smaak, alcoholvrij of -arm en afkomst”, aldus Cees-Jan Adema. “De consument kiest per gelegenheid het meest passende bier. Zo wordt de alcoholvrije variant niet alleen gedronken omdat er nog gereden moet worden, maar ook omdat het wordt gezien als lekker alternatief voor als je even geen alcohol wilt drinken. En vergeet niet, het groeiende aanbod van en vraag naar speciaalbieren mét een lager alcoholpercentage zegt ook iets over de wens van de bierdrinker om bewuster te genieten.”

Vrouwen kiezen voor bier

Ook vrouwen groeien mee in het bewust kiezen voor bieren. Zo gaf 54 procent   aan vaker voor een ander bier te kiezen dan twee jaar geleden, dit is voor 42 procent van de mannen het geval. Ook kiezen vrouwen door het huidige aanbod in bieren vaker voor bier dan voor een andere (alcoholische) drank.

Passend bieradvies

“De consument moet de verschillende aroma’s, smaken en geuren van bier nog verder leren kennen. Men experimenteert hiermee, maar heeft nog een smakelijke wereld te ontdekken,” aldus Arvid Bergström, voorzitter van het Nederlands Gilde der Biersommeliers. “Passend bieradvies in de horeca, aanduiding van biercategorieën in het schap maar ook nieuwe bier & food-apps als de Bier Butler kunnen daarbij een uitkomst bieden.”

Lees ook
Goed eten voor een goed microbioom

Goed eten voor een goed microbioom

Het eten en drinken van veel fastfood, alcohol en suiker leidt eerder tot ontstekingen in het lichaam. Een groenterijk dieet heeft juist het tegenovergestelde effect, zo blijkt uit onderzoek van het UMCG.

Weerstand in verschillende verschijningen

Weerstand in verschillende verschijningen

‘Juist nu is het belangrijk om aandacht te besteden aan leefstijl’, een boodschap die regelmatig terugkomt in deze coronatijd.In een brandbrief aan het kabinet werd recentelijk zelfs opgeroepen om een campagne te starten over het belang van een gezonde leefstijl tijdens deze pandemie (1). Door onder andere gezonder te eten kan de weerstand immers worden...

Questionmark: 'Supermarkt, gebruik je macht tegen ontbossing en voor biodiversiteit'

Questionmark: 'Supermarkt, gebruik je macht tegen ontbossing en voor biodiversiteit'

Stichting Questionmark start een landelijk vergelijkingsonderzoek naar de duurzaamheid van Albert Heijn, Jumbo, Lidl, Aldi, Dirk, Coop en Ekoplaza. In dit artikel worden aandachtspunten genoemd voor het onderzoek.Met het vergelijkingsonderzoek “Superlijst Groen” maakt Questionmark een ranglijst van supermarkten op basis van hun duurzaamheid. Voor dit...