Consumptie van volle granen kunnen helpen bij diabetes type 2

Glucose meter and fresh vegetables on wooden cutting board

Consumptie van volle granen kan de complicaties van diabetes type 2 voorkomen of verminderen. Dat blijkt uit een onderzoek van de technische Universiteit van Chalmers in Zweden. Het maakt volgens de onderzoekers niet uit welke soort graan wordt geconsumeerd.

In de studie werd de rol van verschillende graantypes (tarwe, rogge, haver) in relatie tot het risico op diabetes type 2 onderzocht. De onderzoekers lieten 7417 deelnemers met diabetes type 2  in de leeftijdscategorie van 50 tot 65 jaar een voedselfrequentievragenlijst invullen. Daarmee gingen ze de inname van volkorenproducten na. Van de groep is, die 15 jaar is gevolgd, zijn de mensen met de hoogste en laagste consumptie van volkoren producten vergeleken.

Volle vezelrijke producten worden aanbevolen

Hieruit bleek dat er bij de deelnemers die de meeste volkorenproducten consumeerden het aantal complicaties afnam met 34% (mannen). Bij de vrouwen namen de complicaties ook af met 22 %.

Daarnaast bleek de dagelijkse inname van vezelrijke volle granenproducten (portie van 16 gram) geassocieerd werd met een lager risico op diabetes type 2. Bij mannen was het risico met 11% gedaald en bij vrouwen was het met 7% gedaald.

Verder onderzoek

Volkoren producten hebben een bevorderlijke werking hebben op de ziekte van diabetes type 2. Maar de precieze rol van de verschillende soorten volkoren producten rondom deze ziekte is nog niet onderzocht. Daarnaast is het onbekend hoeveel volkorenproducten nodig zijn om het risico van ontwikkeling van diabetes type 2 te verminderen.

 

 

Lees ook
Geaccrediteerde e-nascholing persoonsgerichte voedingszorg bij diabetes

Geaccrediteerde e-nascholing persoonsgerichte voedingszorg bij diabetes

Voeding speelt een belangrijke rol bij het behandelen van diabetes type 2. Om diëtisten bij te scholen over hoe je een voedingsrichtlijn in de praktijk vertaalt naar persoonsgerichte adviezen, is nu een geaccrediteerde e-nascholing van de Nederlandse Vereniging van Diëtisten (NVD) en de Nederlandse Diabetes Federatie beschikbaar.

Diabetesvereniging Nederland en Clear starten campagne voor diabetes type 2 zelfhulptool

Diabetesvereniging Nederland en Clear starten campagne voor diabetes type 2 zelfhulptool

Diabetesvereniging Nederland is in samenwerking met de startup Clear een nieuwe campagne gestart. Diabetes type 2 patiënten kunnen gedurende 12 weken kosteloos gebruik maken van de Clear zelfhulptool, een digitale tool die persoonlijk voedingsadvies geeft gebaseerd op glucosewaarden, voedings- en beweegdata.

Standpunt Voedingscentrum | Waarom je mensen zichzelf de les moet laten lezen

Standpunt Voedingscentrum | Waarom je mensen zichzelf de les moet laten lezen

Implementatie intenties, altercasting, de foot-in-the-door techniek, boosting, nudging. De lijst aan gedragsveranderingstechnieken is inmiddels zó lang, dat het voor professionals een uitdaging kan zijn om ze allemaal te kennen, laat staan toe te passen in de praktijk. Kortom: een goede aanleiding om – wat het Voedingscentrum betreft – hier een van...