Een gevarieerde darmflora door rode wijn, koffie, thee, karnemelk en fruit

attachment-darmflora-A1100x825

Rode wijn, koffie, thee, karnemelk en fruit zouden gunstig zijn voor de diversiteit van de darmflora. Dat blijkt uit een onderzoek naar de variatie in darmbacteriën en factoren die erop van invloed zijn van de Groningse hoogleraar humane genetica Cisca Wijmenga. De resultaten zijn gepubliceerd in het blad Science.

De darmflora bestaat uit gemiddeld 100.000 miljard bacteriën, maar wat precies het doel is van deze bacteriën is nog grotendeels onbekend.

Aan het onderzoek van Wijmenga deden 1200 mensen mee, van wie hun ontlasting werd geanalyseerd. Deze groep is onderdeel van het grotere bevolkingsonderzoek Lifelines. Van deze deelnemers zijn gegevens bekend over gezondheid, leefstijl, voedingsgewoonten, bewegingspatroon, medicijngebruik, bloeddruk, gewicht, lengte, bloed en urine. 

 

150 factoren

Het DNA in de ontlasting werd geanalyseerd om te kunnen achterhalen welke soort bacteriën erin zitten. Bij de analyse werden 632 soorten uit 220 verschillende geslachten gevonden. Uit de resultaten blijkt dat vrijwel elke persoon een unieke samenstelling heeft. Aan de variatie koppelden de onderzoekers 150 verschillende factoren die of een nadelig of een positief effect hadden op de diversiteit van de darmbacteriën.

Rode wijn en karnemelk

Rode wijn, fruit, koffie, thee en karnemelk lieten een positief effect zien. Bij mensen die aangaven karnemelk te drinken werden de bacteriën Leuconostoc mesenteroides en Lactococcus lactis gevonden. Deze bacteriën worden ook gebruikt in de zuivelindustrie als startercultuur. Bij mensen die aangaven rode wijn te drinken werd de bacterie Faecalibacterium prausnitzii gevonden. De bacterie produceert ontstekingsremmende stoffen.

Medicijnen, bier, snacks en frisdrank

Van medicijnen wordt gedacht dat ze een nadelig effect hebben op de diversiteit. Het gaat bijvoorbeeld om antibiotica, maagzuurremmers (protonpompremmers), laxeermiddelen, statines (verlagen cholesterol), hormonen, (anticonceptie), antidepressiva en metformine (verlaagt bloedglucose). Ook frisdrank, volle melk, bier en snacks zouden ongunstig zijn.

Volgens Wijmenga hebben ook persoonlijke factoren invloed, waaronder geslacht, leeftijd, BMI, bloedwaarden, hartaanvallen, nierstenen en voedselallergieën.

 

Vervolgonderzoek

Onderzoeker Wijmenga  geeft aan dat eigenlijk alles wel invloed heeft op de darmflora. ‘Ik denk dat het microbioom een reservoir is waarin alle omgevingsfactoren worden verzameld’. De onderzoeker wil daarom ook een vervolgonderzoek uitvoeren waarbij de proefpersonen opnieuw ontlasting inleveren. Dat zou inzicht kunnen geven in de levensveranderingen over een periode van vijf jaar en wat hiervan terug te vinden is in de darmflora.

Lees ook
Boekrecensie: Drankje? van David Nutt

Boekrecensie: Drankje? van David Nutt

Uit Voeding Nu 3: Met zijn boek Drankje? trapt David Nutt tal van open deuren in. Ook zijn afkeer van alcoholgebruik steekt hij – in tegenstelling tot wat hijzelf beweert – niet onder stoelen of banken. Toch is het van oorsprong Britse boek in diverse opzichten een eyeopener.

Biologische melkveehouderij kan bijdragen aan ammoniakreductie

Biologische melkveehouderij kan bijdragen aan ammoniakreductie

Het omschakelen naar biologische melkveehouderij kan bijdragen aan het verlagen van de ammoniakemissie rondom Natura 2000-gebieden. Dat is de uitkomst van een quickscan die Wageningen Livestock Research uitvoerde in opdracht van Biohuis.

Animatie over de gezondheidseffecten van koffie

Animatie over de gezondheidseffecten van koffie

Het Kenniscentrum Koffie & Gezondheid heeft een animatie gemaakt om een aantal belangrijke gezondheidseffecten van het drinken van koffie op een rijtje te zetten.