EFSA gaat gezondheidseffecten consumptie toegevoegde suikers onderzoeken

cloose up white sugar cubes on black stone plate background

De European Food Safety Authority (EFSA) gaat de effecten van de consumptie toegevoegde suikers op de gezondheid van de mens nogmaals onderzoeken. In 2010 concludeerde het Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies (NDA) van EFSA dat er nog te weinig wetenschappelijk onderzoek was gedaan naar de relatie tussen toegevoegde suikers en gezondheid.

Het protocol dat opgesteld is voor dit onderzoek komt nadat Denemarken, Finland, IJsland, Noorwegen en Zweden een aanvraag indienden bij EFSA. De Scandinavische landen willen duidelijkheid over de referentieswaarden voor de inname van (toegevoegde) suikers. De Europese voedselautoriteit hoopt  begin 2020 met een advies te komen.

Ontwerpprotocol

Na de aanvraag heeft EFSA een ontwerpprotocol ontwikkeld om vooraf de strategie te bepalen die zal worden toegepast voor het verzamelen van gegevens, het beoordelen van het relevante bewijsmateriaal en het analyseren en integreren van het hiervan om conclusies te trekken die de basis vormen voor het wetenschappelijk advies over suikers.

Aanvaardbare bovengrens

Vervolgens is er tot begin maart 2018 ruimte geweest voor feedback op het protocol vanuit stakeholders of andere partijen. Uiteindelijk is er een protocol en doel vastgesteld om een aanvaardbare bovengrens in  te stellen voor de totale inname van alle suikers met als doel de volksgezondheid te ondersteunen.

Hierbij is de aanvaardbare bovengrens beschreven als ‘de maximale hoeveelheid van totale dagelijkse inname van suikers (uit alle bronnen), waarvan wordt aangenomen dat het onwaarschijnlijk is dat ze een risico vormen voor de gezondheid van de mens.’

Te weinig bewijs

Het NDA concludeerde in 2010 in de ‘Scientific Opinion on dietary reference values for carbohydrates and fibre’ dat er niet genoeg wetenschappelijk bewijs over de effecten van toegevoegde suikers op de gezondheid van de mens is. 

Lees ook
Een week lang suikervrij

Een week lang suikervrij

Van 7 t/m 13 juni vindt voor de vierde keer de Nationale Suiker Challenge plaats. Doel: een week lang zonder toegevoegde suikers eten en drinken. Organisator Diabetes Fonds hoopt met de campagne 75.000 mensen zo ver te krijgen.

Suikerhoudende drank en overgewicht: Pas op met limonade

Suikerhoudende drank en overgewicht: Pas op met limonade

Uit Voeding Nu 3: Suikerhoudende dranken houden verband met gewichtstoename en overgewicht, ook bij jonge kinderen. Wat zijn de consumptiegewoonten van deze groep als het gaat om suikerhoudende dranken? En kunnen gegevens hierover aanleiding zijn voor beter voedingsbeleid?

Fructose nu slechter dan  vijf jaar geleden

Fructose nu slechter dan vijf jaar geleden

Uit Voeding Nu 3: Fructose is een van de meest besproken en onderzochte stoffen in de dagelijkse voeding. Het zoete bestanddeel van gewone suiker heeft al heel lang de schijn tegen, maar had altijd de wetenschappers mee. Hoe is het met dat onderzoek gesteld? Het ziet er nu een stuk slechter uit voor fructose dan vijf jaar geleden.