Europese samenwerking voor gezondere voeding [VIDEO]

attachment-EU-2016

Er is brede steun van 22 EU lidstaten plus Noorwegen en Zwitserland, het internationale bedrijfsleven en patiëntenorganisaties om het aanbod van voedingsproducten stap voor stap gezonder te maken door het verminderen van zout, verzadigd vet en suikers.

Dat is de uitkomst van de conferentie die op 22 februari 2016 in Amsterdam is gehouden in het kader van het Europees voorzitterschap. Deze conferentie is de opmaat naar de informele en formele Europese Ministerraden voor Volksgezondheid die later dit voorjaar worden gehouden. De bedoeling is dat op deze raden politieke besluitvorming plaatsvindt.

‘Roadmap for action’

Tijdens de conferentie is brede steun uitgesproken voor de ‘Roadmap for action’. In dit document (PDF) onderschrijven de deelnemers de urgentie voor gezamenlijke actie om het productaanbod stap voor stap gezonder te maken.

Brede samenwerking

Het gaat om publiek private samenwerking, waar zowel experts uit de lidstaten als de voedingsindustrie en patiënten- en consumentenorganisaties vertegenwoordigd zijn. Minister Schippers is zeer tevreden met de steun die is uitgesproken. Inmiddels staan 24 Europese landen al achter de plannen.

Staatssecretaris Martijn van Dam benadrukt dat innovatie de sleutel is voor de land- en tuinbouwsector en voedselproducenten om dat gezondere eten te kunnen maken. “Nu zoveel lidstaten en grote levensmiddelenproducenten met elkaar afspraken hebben gemaakt, kunnen hierin stappen worden gezet. Het is belangrijk hierin samen op te trekken. Want burgers in de EU eten voedsel dat uit alle windstreken van Europa afkomstig is.”

Teveel zout, vet en suiker

De meeste inwoners van Europa consumeren te veel zout, verzadigd vet en suiker. Mede daardoor stijgt het aantal mensen met ziektes als diabetes, hart- en vaatziekten en obesitas. Verschillende Europese landen zijn al bezig om de hoeveelheid zout, verzadigd vet en suiker in voedingsmiddelen verlagen. Dit doen zij op verschillende manieren, terwijl er sprake is van één Europese markt. Daarom is het van belang dat op Europees niveau wordt samengewerkt om de gezonde keuze voor de consument makkelijk te maken.

Hieronder een video in het kader van de EU conferentie over productverbetering vanuit de levensmiddelenindustrie:

Lees ook
Suiker schaadt mogelijk kinderbrein

Suiker schaadt mogelijk kinderbrein

Het (overmatig) consumeren van suiker lijkt de ontwikkeling van een kinderbrein negatief te beïnvloeden, zo toont nieuw onderzoek aan.

Suikertaks op frisdrank leidt tot minder suikerconsumptie

Suikertaks op frisdrank leidt tot minder suikerconsumptie

Brits onderzoek laat zien dat een suikertaks op frisdrank werkt. De heffing, die Engeland in 2018 invoerde, heeft binnen een jaar tijd geleid tot een verlaging van suikerinname, zonder dat er minder frisdrank werd gekocht.

Nierstichting lanceert campagne: Goed of Zout?

Nierstichting lanceert campagne: Goed of Zout?

Om mensen bewust te maken om met minder zout lekker gezond te eten, lanceert de Nierstichting de campagne ‘Goed of zout?’.