Geen geld voor megaproject FoodSwitch Wageningen UR

Wageningen City of life sciences_pixabay

Foto: Ton van den Born, Pixabay

Het FoodSwitch-voorstel van Wageningen UR zou zich gaan richten op persoonlijk uitgebalanceerde voeding, de hoogste efficiency bij het gebruik van eiwitten, circulariteit in voedselketens in combinatie met biotechnologie, kunstmatige intelligentie en robotica. Dat moest innovatie en samenwerking in de voedsel- en hightechsector stimuleren teneinde Nederland op kop te houden op het gebied van voedselonderzoek en de verduurzaming van de mondiale voedselproductie.

Maar FoodSwitch grijpt naast de poet. Dat blijkt met zoveel woorden uit het advies van een commissie die onder leiding van Wageningen alumnus en ex-minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem het Kabinet ondersteunde bij de keuze van projecten die vanuit het Nationaal Groeifonds €546 miljoen mogen verspijkeren aan economische groei. Naast die som is bovendien €3,5 miljard gereserveerd voor nadere uitrol van de projecten die in de prijzen vallen.

FoodSwitch vroeg om een bijdrage van €276 miljoen vanuit een coalitie van bedrijven, kennis- en onderwijsinstellingen (zoals Wageningen UR), belangenorganisaties en overheden. Met dit voorstel beloofden de partijen te zullen bijdragen aan verduurzaming van het wereldwijde voedselsysteem en zouden ze tegelijkertijd het verdienvermogen voor Nederland voor langere tijd versterken.

De adviescommissie gelooft daar niet in. Het voorstel geeft onvoldoende strategische richting, zegt de Commissie. Het neemt geen duidelijke knelpunten weg om een transitie tot stand te kunnen brengen en biedt onvoldoende informatie over de op te leveren faciliteiten en actielijnen. Foodlog

Lees ook
Fructose nu slechter dan  vijf jaar geleden

Fructose nu slechter dan vijf jaar geleden

Uit Voeding Nu 3: Fructose is een van de meest besproken en onderzochte stoffen in de dagelijkse voeding. Het zoete bestanddeel van gewone suiker heeft al heel lang de schijn tegen, maar had altijd de wetenschappers mee. Hoe is het met dat onderzoek gesteld? Het ziet er nu een stuk slechter uit voor fructose dan vijf jaar geleden.

Leefstijl geen verklaring relatie stress-gezondheid

Leefstijl geen verklaring relatie stress-gezondheid

Uit Voeding Nu 3: Stressvol werk kan nadelige gezondheidseffecten hebben, zoals overspanning of burn-out. Inzicht in hoe stress op het werk kan leiden tot een slechte gezondheid is van belang om preventieve maatregelen te kunnen inzetten. De resultaten van deze studie tonen aan dat roken, weinig bewegen, weinig groente- en/of fruitconsumptie en overgewicht...

Gepersonaliseerd voedsel uit de 3D-printer

Gepersonaliseerd voedsel uit de 3D-printer

Wageningen Universiteit en de Technische Universiteit Eindhoven gaan samen een intelligent model ontwikkelen, dat de kans van slagen van 3D-geprint voedsel aangeeft.