Gefermenteerde melk met LcS verbetert stoelgang van ouderen

attachment-Zorgkosten-groeien-ouderen-boven-hoofd

Gefermenteerde melk met Lactobacillus casei Shirota (LcS), een probiotische bacteriestam, verbetert de stoelgang van kwetsbare ouderen wonend in een verpleeghuis, suggereren resultaten van een pilotstudie gepubliceerd in Beneficial Microbes.

Het doel van het onderzoek was om te bepalen of gefermenteerde melk met probiotica de stoelgang van kwetsbare ouderen die in een verpleeghuis wonen, zou kunnen verbeteren. 135 deelnemers namen deel aan deze studie. Uit de resultaten blijkt dat diarree en constipatie per week significant minder vaak voorkwamen wanneer de deelnemers probiotica kregen dan wanneer ze geen probiotica kregen.

 

Methode

Aan de studie, die in twee fasen verliep, deden 135 deelnemers mee. Tijdens beide fasen werd de ontlasting en de stoelgang van de participanten door het verplegend personeel geanalyseerd. De kwaliteit van de ontlasting werd bepaald op basis van de Bristol Stoelgangschaal, een medisch hulpmiddel ontworpen om de vorm van menselijke ontlasting te categoriseren in zeven categorieën. De stoelgang werd berekend aan de hand van het aantal keer ontlasting per tijdseenheid en werd gerelateerd aan de Rome-III-criteria, een diagnose voor functionele obstipatie.  

 

Yakult Original

Tijdens de eerste fase kregen de deelnemers geen gefermenteerd drankje. In de tweede fase kregen de deelnemers gedurende zes weken bij het ontbijt een flesje van 65 ml Yakult Original. Een flesje bevat 6,5 miljard LcS.

 

Kwaliteit van leven

De resultaten van dit onderzoek moeten worden bevestigd door een gerandomiseerde, gecontroleerde, parallelle studie. Als de resultaten worden bevestigd kan volgens de onderzoekers de kwaliteit van leven van ouderen in verpleeghuizen verbeteren. Daarmee zouden ook de kosten van de gezondheidszorg en de werklast kunnen verminderen.

 

Lees verder op Voeding Nu online:

'Alzheimer-risico vergroot door hoge bereidingstemperatuur voedsel'

Lees ook
Luistertip: podcast over de Blue Zones

Luistertip: podcast over de Blue Zones

Elke vrijdag deelt de redactie van VoedingNu een luister-, lees- of kijktip. Vandaag tippen we een podcast-aflevering van The Ultimate Health Podcast waarin Dan Buettner vertelt over de ‘Blue Zones’.

Technologie om je buikgevoel te meten

Technologie om je buikgevoel te meten

OnePlanet Research Center ontwikkelt samen met imec een slimme pil, die belangrijke gezondheidsparameters en ontstekingen in de darmen kan meten. Onderzoek in het slecht toegankelijke maagdarmkanaal wordt daarmee een stuk eenvoudiger en dat biedt kansen voor het verbeteren van de darmgezondheid.

Microbioom, leefomgeving en gezondheidskansen onder de loep

Microbioom, leefomgeving en gezondheidskansen onder de loep

De samenstelling van het microbioom van de darm wordt mede bepaald door ongezonde omgevingsfactoren. Dat zorgt ervoor dat verschillen in sociaal-economische achtergrond en leefmilieu kunnen leiden tot een ander ziekteverloop en ongelijke gezondheidskansen.