‘Gluten niet altijd boosdoener’

attachment-Gluten

De afgelopen tijd is de markt voor glutenvrije producten enorm gegroeid doordat mensen die geen coeliakie hebben deze glutenvrije producten kopen. De vraag is of vermeende klachten over de voeding wel gelinkt moeten worden aan gluten en of consumenten beter af zijn met glutenvrije producten.

Volgens een onderzoek dat is gepubliceerd in JAMA (Journal of the American Medical Association),  is er een trend gaande om glutenbevattende producten te vermijden omdat dit slecht voor de gezondheid zou zijn.

Glutenvrij discutabel

Wat veel mensen die glutenvrije producten nemen niet beseffen is dat het gluteneiwit, dat normaal zorgt voor stevigheid en elasticiteit, uit het product is gehaald en is vervangen door andere ingrediënten. De vraag is of deze vervangers als ze meer gegeten worden door mensen zonder coeliakie een beter alternatief voor de gezondheid zijn. Het kan bijvoorbeeld gaan om extra vet of suiker, maar ook om verdikkingsmiddelen zoals xanthaangom.

Groei niet-coeliakie personen

Hoewel het aantal producten zonder gluten hard gegroeid is, is het aantal mensen met coeliakie constant gebleven. Tussen 2009 en 2014 zijn 22 duizend personen in de Verenigde Staten die minimaal zes jaar oud waren getest op coeliakie, het aantal gevallen bleef redelijk stabiel. In de periode van 2009 tot 2010 had 0,70% van de geteste personen coeliakie, in 2011 tot 2012 was dit 0,77% en van 2013 tot 2014 was het aantal 0,58%. Dit werd vergeleken met mensen die een glutenvrij dieet volgen zonder daadwerkelijk coeliakie te hebben. Hun aandeel van de totale bevolking was in de periode van 2009 tot 2010 0,52%, steeg in 201-2012 naar 0,99% en was in 2013-2014 zelfs gegroeid tot 1,69%.

Nocebo effect

De vraag is of er echt fysiek voordeel is te behalen met het consumeren van glutenvrije producten of dat dit een zogeheten nocebo effect is, wat erop neer komt dat men zich klaarblijkelijk beter voelt bij het gebruik van een bepaald product.

Lees ook
Blog: (Bijna) diëtist

Blog: (Bijna) diëtist

Wanneer mensen horen dat ik Voeding en Diëtetiek studeer, verandert een etentje vaak spontaan in een impromptu intakegesprek. “Zijn koolhydraten nou goed of slecht?” Zo begint het meestal. Soms wijzen ze naar de pasta op hun bord: “Is dit wel gezond?”

Column: Proeven doe je met je ogen

Column: Proeven doe je met je ogen

Uit Voeding Nu 3: Of je nu ’s avonds op de bank tv kijkt, door de supermarkt loopt of onderweg bent naar je werk, bijna overal kom je in aanraking met eten en drinken. Veel mensen hebben weinig inzicht in hoe deze voedselomgeving ons gedrag beïnvloedt.

Column: Het belang van dubbel inleven

Column: Het belang van dubbel inleven

‘Gewoon wat gezonder eten’, een regelmatig terugkerend, goedbedoeld advies. Voor mensen die dat met gemak doen, is het soms lastig te begrijpen dat een chocoladereep minder of juist een sinaasappel extra een hele opgave kan zijn. Dat vergt inlevingsvermogen.