Goed eten voor een goed microbioom

Hamburger

Het eten en drinken van veel fastfood, alcohol en suiker beïnvloedt de darmflora dusdanig dat er eerder ontstekingen in het lichaam ontstaan. Een groenterijk dieet heeft juist het tegenovergestelde effect, zo publiceren onderzoekers van het UMCG in het wetenschappelijk tijdschrift Gut.

De onderzoekers keken naar de wisselwerking tussen voedingsgewoontes, darmbacteriën en darmontstekingen bij mensen met een darmaandoening, zoals de ziekte van Crohn, of het prikkelbaar darmsyndroom en bij mensen met gezonde darmen. Hierbij vulden alle deelnemers een vragenlijst in en werd van hen de ontlasting geanalyseerd.

Het eten en drinken van veel bewerkte voedingsmiddelen en dierlijke producten leidt tot veel ontstekingsstimulerende activiteiten van bacteriën; het nuttigen van veel noten, fruit, groenten en granen leidt juist tot veel ontstekingsremmende activiteiten van bacteriën. Overigens zijn niet alle dierlijke producten minder gezond: vette vis en zuivelproducten als karnemelk en yoghurt hadden juist een ontstekingsremmend effect.

Deze bevindingen tonen volgens de betrokken onderzoekers aan dat aanpassingen in het dieet bij kunnen dragen aan het verminderen van ontstekingsactiviteit in het lichaam. Daarbij is echter (nog) niet duidelijk hoelang het duurt voordat darmbacteriën reageren op veranderingen in het voedingspatroon.

Er is en wordt al wel veel onderzoek gedaan naar de ontstekingsremmende effecten van specifieke nutriënten; minder is er nog bekend over de invloed van voedingsmiddelen en voedingspatronen als geheel op de samenstelling van het microbioom in de darmen.

Lees ook
Boekrecensie: Drankje? van David Nutt

Boekrecensie: Drankje? van David Nutt

Uit Voeding Nu 3: Met zijn boek Drankje? trapt David Nutt tal van open deuren in. Ook zijn afkeer van alcoholgebruik steekt hij – in tegenstelling tot wat hijzelf beweert – niet onder stoelen of banken. Toch is het van oorsprong Britse boek in diverse opzichten een eyeopener.

Radboudumc wil eigen voeding gezonder maken

Radboudumc wil eigen voeding gezonder maken

Vanaf 2022 gaat het Radboudumc over op gezonder voedsel, zo laat het universitair medisch centrum weten.

Gezondere producten beter zichtbaar in de supermarkt

Gezondere producten beter zichtbaar in de supermarkt

Leidt het plaatsen van meer gezonde producten op ooghoogte in de supermarkt tot het vaker kopen van deze producten? Wetenschappers gaan dit uitzoeken.