Helft Nederlanders aangekomen tijdens lockdown vanwege corona

28996832 - a man snacking popcorn when watching tv

Na een maand intelligente lockdown is bijna de helft van alle Nederlanders aangekomen. De belangrijkste oorzaak: mensen snoepen meer.

Dat blijkt uit consumentenonderzoek van cursusinstituut Happy Weight. Voor het onderzoek, uitgevoerd door Factsnapp, vulden 401 Nederlanders een online enquête in.

vraag-over-gewicht-

Bron: Happy Weight, N=401 Nederlanders, cijfers in percentages van N

 

Vooral mannen zijn aangekomen gedurende de lockdown periode. Maar liefst één op de drie mannen is in een maand tijd één tot drie kilo aangekomen. In totaal is 49 procent van de mannen aangekomen. ‘Vrouwen doen het iets beter’, vertelt Stan van Eck van Happy Weight. ‘Veertig procent is aangekomen sinds de lockdown.’

man-vs-vrouw

Bron: Happy Weight, N= aantal Nederlanders, cijfers in percentages van N

  leeftijdsgroep

Bron: Happy Weight, N= aantal Nederlanders, cijfers in percentages van N

 

Meer snoep en minder bewegen

Ruim één op de vijf Nederlanders geeft in het onderzoek uitgevoerd door Factsnapp toe meer zoetigheid als koek en snoep te eten. Een iets lager percentage neemt extra hartige snacks als worst en kaas. Ruim tien procent eet meer bij het ontbijt, lunch en diner. De helft van alle Nederlanders is sinds de lockdown bovendien minder gaan bewegen.

meer-eten-en-drinken

Bron: Happy Weight, N= aantal Nederlanders, cijfers in percentages van N

‘Het zijn de bekende oorzaken’, vertelt Van Eck die voor Happy Weight leefstijlprogramma’s ontwikkelt. ‘We eten meer en bewegen minder. Niet alleen zijn de koelkast en koektrommel de hele dag binnen handbereik, sportclubs en fitnesscentra zijn gesloten. Veel mensen maken het gezellig in huis en helaas wordt gezelligheid vooral geassocieerd met veel eten en ongezonde snacks. Weer andere mensen gaan veel eten om hun emoties te dempen.’

beweging

Bron: Happy Weight, N= aantal Nederlanders, cijfers in percentages van N

 

Pubergezinnen meer alcohol

Vooral in gezinnen met puberkinderen wordt meer gedronken. Gemiddeld drinkt elf procent van de Nederlanders nu meer alcoholhoudende dranken. In gezinnen met kinderen in de leeftijd van dertien tot en met zeventien jaar ligt dit percentage op bijna 24 procent.

Afvallen

Er zijn ook mensen die tijdens de lockdown afvallen. Zeven procent van de mannen en dertien procent van de vrouwen is afgevallen. Zeventien procent van de Nederlanders is nu juist meer gaan bewegen en tien procent is minder gaan eten.

“Ook dit beeld is herkenbaar”, zegt Van Eck. “Er zijn ook mensen die de corona als signaal zien om gezonder te gaan leven.”

Lees ook
Nederlander wil wel minder snoepen, maar gezond aanbod ontbreekt

Nederlander wil wel minder snoepen, maar gezond aanbod ontbreekt

Tweederde van de Nederlanders wil minder snoepen en snacken of is hier al actief mee bezig, maar gebrek aan gezond aanbod maakt het lastig. Dat blijkt uit onderzoek van het Voedingscentrum.

Drie Booster awards voor initiatieven om obesitas te verminderen

Drie Booster awards voor initiatieven om obesitas te verminderen

Op 15 oktober zijn de Booster awards uitgereikt aan drie initiatieven die de vermindering en preventie van obesitas ondersteunen door gebruik te maken van personalised nutrition. De winnaars zijn Happy Feet on Healthy Food, J.A.App (Juvenile Anti-obesity App) en Ready to (h)eat maaltijden op maat van darmen, genen en richtlijnen.

Gezondere keuze dankzij kennis

Gezondere keuze dankzij kennis

Meer dan de helft van de bevolking is te zwaar. Dit leidt tot vele aandoeningen zoals onder meer diabetes type 2, hart- en vaatziekten en diverse vormen van kanker. Artsen en verpleegkundigen hebben een belangrijke rol in het bespreekbaar maken en doorverwijzen bij overgewicht. Reden om aandacht te vragen voor overgewicht en leefstijl in de opleidingen...