‘Herkenbaarheid van ingrediënten’ centraal bij nieuwe Olvarit

attachment-Olvarit-doperwten

Nutricia heeft de recepturen van de babyvoedingproducten van het merk Olvarit aangepast. Daarbij is gekeken naar de meest recente wetenschappelijke kennis over de invloed van eetgewoonten van jonge kinderen op de gezondheid op latere leeftijd en over het eetgedrag van kinderen.

Dat meldt Nutricia. Meer dan 60 van de 80 recepten zijn aangepast. De grootste verandering betreft de herkenbaarheid van de ingrediënten. Het aanpassen van de recepten van Olvarit gebeurde mede op basis van een aantal toonaangevende onderzoeken over introductie van vaste voeding bij jonge kinderen [1]. Hieruit bleek onder meer dat voor de eerste hapjes het beste kan worden begonnen met ‘enkelvoudige’ smaken (één groente) zodat kinderen groenten leren herkennen en waarderen en makkelijker nieuwe smaken accepteren, zegt Olvarit.

Bittere en zure smaken

Ook blijkt dat voor de eerste hapjes het beste kan worden begonnen met groenten in plaats van fruit (een kind heeft van nature voorkeur voor zoetere smaken) om een kind van jongs af aan te laten wennen aan de meer bittere en zure smaken van groente.

Aanpassingen

De nieuwe Olvarit focust volgens Nutricia op pure, herkenbare smaken. “Zelfs in de potjes met meerdere ingrediënten is altijd één groente of fruitsoort prominent aanwezig. De recepten zijn in lijn met Nutricia’s strenge voedingsstandaarden (onder meer gebaseerd op aanbevelingen van de WHO): zo bevatten de producten geen toegevoegde suikers of toegevoegd zout [2] en bevat een maaltijd minstens 75 gram groente.”

De nieuwe Olvarit komt vanaf donderdag in de winkelschappen.

[1] Introduceren van vaste voeding: de wetenschappelijke en praktische onderbouwing

[2] Zout: in sommige maaltijden zit kaas dat zout bevat dat wel als toegevoegd zout wordt beschouwd.

Lees ook
Verschillen in gezondheid bij plantaardige kazen

Verschillen in gezondheid bij plantaardige kazen

Plantaardige alternatieven voor kaas verschillen onderling in gezondheid, blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. De varianten op basis van noten zijn gezonder dan de producten met kokosolie.

Voedingscentrum reageert op Schijf for Life

Voedingscentrum reageert op Schijf for Life

Gisteren lanceerde een groep diëtisten de Schijf for Life, een plantaardig alternatief voor de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Marije Seves, expert duurzaam eten bij het Voedingscentrum, reageert op de Schijf for Life.

Diëtisten presenteren plantaardige variant op Schijf van Vijf

Diëtisten presenteren plantaardige variant op Schijf van Vijf

Een groep van zeven diëtisten introduceert vandaag de Schijf for Life, een plantaardig en duurzaam alternatief voor de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Bijna 200 diëtistenpraktijken gaan de voedingsschijf gebruiken.