Hoemoes less salt, Jumbo Veggie Chef Shoarma en AH verse Pureersoep strijden om hoogste eer

attachment-Jaarprijs_Goede-Opvoeding_Logo_Zonder_Winnaar

Uit 32 verschillende inzendingen die dit jaar meedingen naar de Jaarprijs Goede Voeding 2018 heeft de vakjury drie producten gekozen die voor de hoofdprijs in aanmerking komen. Hoemoes less salt, Jumbo Veggie Chef Shoarma en AH verse Pureersoep strijden om hoogste eer. Op 5 april tijdens het Food Future Event wordt de winnaar bekendgemaakt.

Via de website van de Jaarprijs Goede Voeding kunnen bezoekers hun stem uitbrengen op het product dat volgens hen zou moeten winnen. Samen met het oordeel van de publieksjury bepaalt de vakjury de uiteindelijke winnaar. De Jaarprijs Goede Voeding is een prijs die innovatie stimuleert en gezondere producten binnen het bereik van een grote groep consumenten brengt.

Wat zegt de jury over de drie genomineerde producten? Bekijk hier een impressie van de jurydag.

Hoemoes less salt, Maza Mediterranean Delicacies

Hoemoes less salt is een kikkererwtenpasta, bijvoorbeeld voor op brood, waarin de producent het zoutgehalte met de helft heeft gereduceerd. De meeste van dit soort producten bevat te veel zout. Ook in Hoemoes less salt zit nog zout, maar veel minder dan in andere, soortgelijke producten.  Daarbij smaakt het goed. Doordat het product gemaakt is op basis van kikkererwten, draagt het bij aan de consumptie van meer plantaardige producten, in het bijzonder peulvruchten. Hoemoes less salt is een makkelijk alternatief voor klassieke vormen van broodbeleg. Er zitten veel onverzadigde vetten in: van de 30,4 gram vet per 100 gram is 26,6 gram onverzadigd. Het eiwitgehalte is 6,4 gram per 100 gram en het koolhydraatgehalte 6,1 gram, waarvan 0,1 gram suikers.

Albert Heijn verse Pureersoep Pompoen Wortel

Met het complete soeppakket van Albert Heijn worden consumenten in staat gesteld op een makkelijke manier meer groente te eten, tussendoor of bij de hoofdmaaltijd. Het product voorziet na bereiding voor ongeveer de helft van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid groente. De verpakking ziet er vers en uitnodigend uit. Door de groente aan te fruiten, te koken en te voorzien van de bijgevoegde kruiden, staat er in zo’n kwartier tijd een verse kom soep op tafel. Het zoutgehalte is laag, de smaak is uitstekend. Er zijn meerdere varianten van de soep verkrijgbaar.

Jumbo Veggie Chef 100% plantaardige reepjes shoarma

Bij veel Nederlanders is shoarma ingeburgerd. De vegetarische variant van Jumbo vormt een gezond alternatief voor de shoarmareepjes op basis van vlees. Ze bevatten voldoende eiwit, vitamine B12 en ijzer. Daarbij zijn ze een bron van vezels. Het natriumgehalte is wel wat aan de hoge kant. De keuze voor een vegetarische shoarma in plaats van een shoarma op basis van vlees draagt bij aan de consumptie van meer plantaardige producten en is gunstiger voor het milieu. Bovendien smaakt het product volgens de jury net als echt vlees.

Prijsuitreiking Jaarprijs op Food Future Event

De winnaar van de Jaarprijs Goede Voeding 2018 zal bekend worden gemaakt tijdens het Food Future Event dat plaatsvindt op 5 april in Den Bosch (locatie: Congrescentrum 1931). Ook zullen daar twee producten bekend worden gemaakt die een bijzondere vermelding krijgen. De winnaar van de Jaarprijs Goede Voeding 2018 mag een jaar lang het logo van de jaarprijs op zijn product voeren.

Jury Jaarprijs Goede Voeding 2018

De jury van de Jaarprijs Goede Voeding heeft bij de beoordeling gelet op onder meer: 

- de vervanging van verzadigd vet door onverzadigd vet

- bijdrage aan het verminderen van de inname van transvet 

- bijdrage aan het verminderen van de inname van zout

- Bijdrage aan het verminderen van suiker (energie)

- bijdrage aan het verhogen van de inname van onder andere: voedingsvezel, groente en fruit, vis, peulvruchten en/of ongezouten noten

De jury bestaat uit: 

Prof. Frans Kok, voorzitter, emeritus hoogleraar Humane Voeding, Wageningen Universiteit.  

Drs. Henrieke Crielaard, manager voeding en gezondheid, Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL).

Willy Gilbert-Peek, voorzitter Diëtisten Coöperatie Nederland (DCN)

Drs. Christine Grit, manager voeding en gezondheid Federatie Nederlandse Levensmiddelenindustrie (FNLI).

Hans Kraak, hoofdredacteur Voeding Nu, vertegenwoordiger Foodcluster MYbusinessmedia, secretaris jury.

Ir. Ad Nagelkerke, voorzitter NVVL Network for Food Experts.

Dr. Ir. Amber Ronteltap, onderzoeker lectoraat Hogeschool Utrecht, Crossmediale communicatie in het publieke domein

Dr. Ir. Annet Roodenburg, NAV-bestuurslid, lector voeding en gezondheid HAS Hogeschool

Els Siebelink, onderzoeksdiëtist Wageningen Universiteit

Dr. Jeanne de Vries, assistent professor afdeling Humane Voeding, Wageningen Universiteit

Lees ook
Standpunt: Verzadigde vetzuren en het risico op hart- en vaatziekten

Standpunt: Verzadigde vetzuren en het risico op hart- en vaatziekten

Verzadigde vetzuren verhogen het LDL-cholesterolgehalte (LDL-c) in het bloed, een causale risicofactor voor het ontstaan van coronaire hartziekten. Regelmatig verschijnen er onderzoeken die dit causale verband in twijfel trekken. Dit kan tot verwarring leiden bij consumenten en professionals. In een nieuwe factsheet legt het Voedingscentrum de adviezen...

Suiker schaadt mogelijk kinderbrein

Suiker schaadt mogelijk kinderbrein

Het (overmatig) consumeren van suiker lijkt de ontwikkeling van een kinderbrein negatief te beïnvloeden, zo toont nieuw onderzoek aan.

Suikertaks op frisdrank leidt tot minder suikerconsumptie

Suikertaks op frisdrank leidt tot minder suikerconsumptie

Brits onderzoek laat zien dat een suikertaks op frisdrank werkt. De heffing, die Engeland in 2018 invoerde, heeft binnen een jaar tijd geleid tot een verlaging van suikerinname, zonder dat er minder frisdrank werd gekocht.