Hoogleraar Daan Kromhout geridderd bij afscheid

26-4

Prof. Dr. Ir. Daan Kromhout is bij zijn afscheid op 16 april als hoogleraar Volksgezondheid aan Wageningen University benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Hij kreeg de bijbehorende versierselen opgespeld door Burgemeester Rob Metz van Soest.

Benoeming tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw is bedoeld voor personen die zich hebben onderscheiden door een uitzonderlijke artistieke prestatie, wetenschappelijke onderzoekspresentaties, technische innovatie of innovatief ondernemerschap.

 

 

Afscheidsrede

Tijdens zijn afscheidsrede vertelde Kromhout dat, toen hij dertig jaar geleden hoogleraar werd, hij hoopte de oorzaken van hart- en vaatziekten te ontdekken die een gevolg waren van voeding en leefstijl. Nu stelt hij vast dat daarin gedeeltelijk te zijn geslaagd.

 

‘Dat oude studies geen nieuwe resultaten kunnen opleveren en daarom geen financiering verdienen wordt gelogenstraft door de opbrengt van langlopend epidemiologisch voedingsonderzoek, aldus Kromhout.

 

KNAW

Prof. Kromhout was lange tijd hoogleraar Volksgezondheid en sinds 2005 vice-voorzitter van de Gezondheidsraad. In 2009 benoemde de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen hem tot Akademiehoogleraar. Daarnaast publiceerde Kromhout in wetenschappelijke tijdschriften, ook heeft hij in binnen- en buitenland diverse prijzen gekregen voor zijn onderzoekspresentaties. 

 

Lees verder op Voeding Nu online:

Wageningen University benoemt twee hoogleraren bij afdeling Humane Voeding

Lees ook
Voedingscentrum: Geef gezonde lunch op basisschool

Voedingscentrum: Geef gezonde lunch op basisschool

De overheid stimuleert basisscholen om gezond gedrag van hun leerlingen aan te moedigen. Als het om voeding gaat, kan een door school verstrekte gezonde lunch het voedingspatroon van kinderen verbeteren.

Prof. dr. ir. Peter Weijs: 'Integratie onderzoek en onderwijs  heeft prioriteit'

Prof. dr. ir. Peter Weijs: 'Integratie onderzoek en onderwijs heeft prioriteit'

Trends, meningen en inzichten over gezonde voeding en voedingspatronen veranderen razendsnel. Hoe kunnen wetenschappers en onderwijsinstellingen dit bijbenen en up-to-date blijven? Prof. dr. ir. Peter Weijs, al bijna dertig jaar verbonden aan de Hogeschool van Amsterdam, stuurt studenten het liefst de straat op om onderzoek te doen. “Want”, zegt hij,...

Cursus kindervoeding en kinderdiëtetiek

Cursus kindervoeding en kinderdiëtetiek

Bij HAN University of Applied Sciences start 16 december de vernieuwde post-HBO cursus Kindervoeding en kinderdiëtetiek voor diëtisten en verwante professionals.