‘Insecten eten waarschijnlijk goed voor darmen’

11188110 - cricket in front of white background

Het eten van insecten stimuleert de aanwezigheid van goede bacteriën in de darmen en zou daarnaast anti-inflammatoire eigenschappen hebben. Dit stellen Amerikaanse onderzoekers aan de University of Wisconsin-Madison Nelson Institute for Environmental Studies.

Het pilot onderzoek naar de gezondheidsaspecten van de consumptie van insecten werd gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Scientific Reports.

Ontbijten met krekelpoeder

De wetenschappers lieten twintig volwassenen, verdeeld over twee groepen, twee weken lang een ontbijt eten met of zonder 25 gram krekelpoeder. Het poeder werd verwerkt in muffins of een shake. Hierna moesten de volwassenen nog eens twee weken hun normale ontbijt aanhouden als ‘washout period’, zodat het gegeten krekelpoeder weer uit het lichaam zou zijn voor de volgende ronde. Vervolgens wisselden de twee groepen om en aten weer twee weken lang een ontbijt met of zonder 25 gram krekelpoeder.

Zowel interventie als controlegroep

Tijdens de studie werden bloedwaarden, ontlasting en enquêtes afgenomen op het moment dat de studie begon, na de eerste periode van twee weken en aan het eind van de studie.

De twee groepen fungeerden als interventie- en controlegroep, omdat ze beide een periode ontbijt met en zonder sprinkhanenpoeder hebben ontbeten.

Verbeterde darmfunctie

In de resultaten van de studie werd in beide groepen een toename van een metabool enzym, geassocieerd met een goede darmgezondheid, waargenomen en een afname van een inflammatoir eiwit in het bloed, dat TNF-alfa wordt genoemd.

Bovendien zag het team van wetenschappers in beide groepen een toename in darmbacteriën als Bifidobacterium animalis, bacteriën die worden geassocieerd met een betere darmfunctie.

Insecten onderdeel westers dieet

‘Deze studie is belangrijk omdat insecten een nieuw onderdeel kunnen vormen van een westers eetpatroon. Echter, de gezondheidseffecten van de consumptie van insecten zijn nog niet goed onderzocht,’ zegt co-corresponderende auteur Tiffany Weir, hoogleraar voedingswetenschappen en menselijke voeding aan de Colorado State University.

Gezondheidsvoordelen

‘Met wat we nu weten over de microbioom en de relatie tot de menselijke gezondheid is het belangrijk om vast te stellen hoe een nieuw voedingsmiddel de microbiële darmpopulaties kan beïnvloeden. We merkten dat de consumptie van krekels zelfs voordelen kan bieden die verder gaan dan voeding. Wij zien namelijk dat de consumptie van sprinkhanen gezondheidsvoordelen oplevert naast de hoge eiwitgehaltes en duurzaamheid van insecten,’ aldus Weir.

Insecten vezels

De onderzoekers linken de gezondheidseffecten aan de vezels die krekels en andere insecten bevatten. De insecten zouden chitine bevatten, een vezel die verschilt van de voedingsvezels die worden aangetroffen in voedingsmiddelen zoals fruit en groenten. Toch benadrukken de wetenschappers dat meer onderzoek met grotere groepen deelnemers nodig is.

Lees ook
Innovatie plantaardige eiwitten: smaak, textuur en prijs zijn bepalend

Innovatie plantaardige eiwitten: smaak, textuur en prijs zijn bepalend

De transitie van dierlijke naar plantaardige eiwitten is een van de belangrijkste items binnen de food innovatie. Met een groeiende wereldbevolking en de klimaatverandering is ons huidige dieet weinig toekomstbestendig. We moeten minder dierlijk eiwit consumeren. De uitdaging is om consumenten zover te krijgen dat ze kiezen voor een plantaardig alternatief.

Technologie om je buikgevoel te meten

Technologie om je buikgevoel te meten

OnePlanet Research Center ontwikkelt samen met imec een slimme pil, die belangrijke gezondheidsparameters en ontstekingen in de darmen kan meten. Onderzoek in het slecht toegankelijke maagdarmkanaal wordt daarmee een stuk eenvoudiger en dat biedt kansen voor het verbeteren van de darmgezondheid.

Meelwormenshake prima voor spieropbouw

Meelwormenshake prima voor spieropbouw

Wil je duurzamer werken aan je spieropbouw? Dan is insecteneiwit in je shake mogelijk een geschikt alternatief voor eiwit uit melkproducten. Wetenschappers van de Universiteit Maastricht deden er onderzoek naar.