Nieuw onderzoek bevestigt voedingsrichtlijn (verzadigd) vet

attachment-vet1

Nieuw onderzoek ondersteunt de huidige voedingsrichtlijnen om verzadigd vet te vervangen door onverzadigde vetten. Het onderzoek van D. Wang et al. verscheen in JAMA internal medicine. Uit de resultaten van deze studie blijkt dat het vervangen van 5 procent energie uit SFA met energie afkomstig van PUFA en MUFA al geassocieerd is met een lagere totale mortaliteit.

Het prospectieve observationele onderzoek, Association of specific dietary fats with total and cause-specific mortality, bevestigt dat een dieet laag in verzadigd vet en transvet, maar rijk aan Omega 6-vetzuren belangrijke voordelen voor de volksgezondheid kan bieden.

Lager risico op sterfte 

Het onderzoek toont aan dat het vervangen van verzadigde vetten (SFA) door een equivalente hoeveelheid energie afkomstig van meervoudig onverzadigde vetzuren (PUFA) en enkelvoudige onverzadigde vetten (MUFA), geassocieerd is met een lager risico op sterfte ten gevolge van hart- en vaatziekten, kanker en neurodegeneratieve aandoeningen.

Verband vetsoorten en sterfte

Deze studie onderzocht het verband tussen vetten en sterfte met behulp van gegevens uit de Nurses Health Study (83.349 vrouwen) en de Health Professionals Follow-up Study (42.884). Gedurende de 24 tot 30 jaar follow-up werden 33.304 sterfgevallen gedocumenteerd.

5 procent

Uit de resultaten van deze studie blijkt dat het vervangen van 5 procent energie uit SFA met energie afkomstig van PUFA en MUFA al geassocieerd is met een lagere totale mortaliteit. Het vervangen door PUFA zorgde voor een verlaging van 26 procent en door MUFA voor 13 procent.

Omega 3 en 6

De inname van n-6 (omega 6 c.q. PUFA) bleek een sterk effect te hebben op de  verlaagde mortaliteit. Vooral linolzuur bleek sterk geassocieerd te zijn met deze verlaging. De inname van n-3 PUFA (omega 3) ging gepaard met een bescheiden lagere totale mortaliteit.

 

 

Lees ook
Blog: VET EERLIJK

Blog: VET EERLIJK

Vet. Met de zomer in aantocht zijn veel mensen nu hard hun best aan het doen het eraf te trainen. Op social media worden (vooral) dames van mijn leeftijd beladen met ‘hot girl summer’ workout-challenges en allerlei nieuwe 12-week shred diëten. Maar vet is niet zomaar een inactieve weefselsoort wat toevallig in je lichaam zit en verbrand moet worden....

VoedingNL21: laatste inzichten over vet en metabole gezondheid

VoedingNL21: laatste inzichten over vet en metabole gezondheid

Op 10 juni vindt zowel online als in Utrecht het congres VoedingNL21 plaats. Dit congres, bestemd voor iedereen die beroepsmatig met voedingswetenschappen bezig is, biedt de laatste inzichten op het gebied van vetten en vetweefsel en de rol die ze in de processen in het lichaam spelen.

Blog: (Bijna) diëtist

Blog: (Bijna) diëtist

Wanneer mensen horen dat ik Voeding en Diëtetiek studeer, verandert een etentje vaak spontaan in een impromptu intakegesprek. “Zijn koolhydraten nou goed of slecht?” Zo begint het meestal. Soms wijzen ze naar de pasta op hun bord: “Is dit wel gezond?”