Nieuwe hoogleraar richt zich op metabole stress

arthur-van-zanten

Wat is de rol van voeding en bewegen bij metabole stress bij herstel na ernstige ziekte, zoals bij Covid-19 patiënten? Dat is het onderzoeksterrein van de nieuwe buitengewoon hoogleraar Arthur van Zanten aan Wageningen University & Research bij de leerstoelgroep Nutritional Biology.

Van Zanten doet zijn onderzoekswerk mede vanuit zijn rol als internist-intensivist in Ziekenhuis Gelderse Vallei die de leerstoel financiert. In het ziekenhuis is hij hoofd van de Intensive Care afdelingen en verantwoordelijk voor de IC-research.

Als hoogleraar richt hij zich per 1 juni vooral op voeding en metabole stress. Metabole stress is een verschijnsel dat de stofwisselingsprocessen in het lichaam ontregelt.

Voeding en beweging voor herstel

In zijn onderzoek richt Van Zanten zich onder andere op de vraag waarom sommige patiënten na een levensbedreigende lichamelijke attachment-Voeding-voor-huisartsen-300x200 situatie (met veel metabole stress) volledig herstellen en anderen niet. De nadruk ligt hierbij op de rol van voeding en beweging om het herstel te bevorderen.

Meer bewijs

Er is steeds meer bewijs dat voeding een grote rol speelt bij herstel, weet Van Zanten. ‘Hoewel de prognose voor herstel op korte termijn voor IC-patiënten de laatste jaren sterk is verbeterd, zien we dat steeds meer patiënten blijvende gezondheidsproblemen houden na een intense ziekteperiode, zoals na Covid-19. Er is steeds meer bewijs dat voeding een grote rol speelt bij herstel. Dat begint met voldoende aandacht voor voeding tijdens de acute ziekte, tot meer dan een jaar na de IC-opname’ aldus Van Zanten.

Metabole stress lijkt op extreme belasting

Zware metabole stress door een ernstige ziekte is te vergelijken met de extreme belasting bij topsport. Een soortgelijke toestand komt ook voor bij intensive care-patiënten die wel een kilo spiermassa per dag kunnen verliezen. Zo’n aanslag op het lichaam kan leiden tot jarenlange chronische gezondheidsproblemen zoals ernstige vermoeidheid en krachtverlies, een verminderde concentratie, geheugenverlies of depressieve stemmingen. Veel patiënten die met metabole stress te maken krijgen zijn opgenomen geweest op de IC.

In Nederland belanden er jaarlijks ongeveer 100.000 mensen op de Intensive Care, bijvoorbeeld door een ernstige infectie, zoals Covid-19, een ongeluk, of andere levensbedreigende situaties. Maar ook een operatie kan zorgen voor metabole stress.

Alliantie Voeding in de Zorg

De nieuwe leerstoel is mede mogelijk gemaakt via de Alliantie Voeding in de Zorg. Ziekenhuis Gelderse Vallei en Wageningen University & Research werken sinds 2007 samen binnen deze Alliantie.

Lees ook
Standpunt Voedingscentrum: voeding en weerstand

Standpunt Voedingscentrum: voeding en weerstand

Er is op dit moment onvoldoende bewijs voor dat de inname van extra voedingsstoffen of -middelen helpt om je weerstand te verhogen. Door gezond te eten ondersteun je je afweer. Of dit helpt om je beter tegen corona te beschermen, weten we niet. Maar je verlaagt wel het risico op overgewicht en chronische ziekten. Van verschillende vitamines en mineralen...

De praktijk van Daphne Hieltjes: ‘(H)erkenning voor de opbouw van online connectie'

De praktijk van Daphne Hieltjes: ‘(H)erkenning voor de opbouw van online connectie'

Daphne Hieltjes is holistisch onlinediëtist. Ze inspireert en ondersteunt mensen naar een gezondere leefstijl.Daphne heeft eind 2019 de deeltijdstudie Voeding en Diëtetiek afgerond en is nu ongeveer een jaar onlinediëtist. Ze wist al snel dat ze niet de typische diëtist wilde worden die haar cliënten in een praktijk ziet. Het plaatsonafhankelijk zijn...

De inflammatoire eigenschappen van het dieet en het risico op niet-overdraagbare ziekten

De inflammatoire eigenschappen van het dieet en het risico op niet-overdraagbare ziekten

Een hogere DII-score reflecteert een dieet dat meer risico geeft op ontstekingen. Het doel van deze review is het onderzoeken van de beschikbare wetenschappelijke literatuur over de DII-score in relatie tot niet-overdraagbare ziekten en het bespreken van de belangrijkste bevindingen.Niet-overdraagbare ziekten zoals kanker, hart- en vaatziekten, diabetes,...