Onderzoek JAMA: ‘Frisdrankdrinkers sterven mogelijk eerder’

background-3470205_960_720

Volgens onderzoek, deze week gepubliceerd in het Journal of the American Medical Association (JAMA), gaan mensen die veel frisdrank drinken eerder dood. Of de sterfte door de frisdrank of een ongezonde levensstijl komt, valt niet met zekerheid te zeggen.

Het onderzoek, dat startte in 1992, beweert dat frisdranken met suiker of kunstmatige zoetstoffen te associëren zijn met een vroegtijdige sterfte. Het onderzoek is uitgevoerd in tien Europese landen waaronder Nederland, Duitsland en Engeland.

Geen harde conclusie

Het Europese onderzoek werd uitgevoerd onder ruim 450.000 deelnemers. Volgens de onderzoekers is het daarmee het grootste onderzoek naar vroegtijdige sterfte door frisdrank tot nu toe.

Iedereen kon zich voor de studie  aanmelden. Doordat de onderzoekers afhankelijk zijn van de gegevens die de deelnemers aanleveren, valt er geen harde conclusie te trekken dat frisdrank inderdaad de oorzaak is van vroegtijdige sterfte. Wel is uit het onderzoek gekomen dat een glas frisdrank niet direct schadelijk is voor de gezondheid.

Frisdrankdrinkers en niet-frisdrankdrinkers

Uit het onderzoek blijkt dat het sterfte percentage onder frisdrankdrinkers (11.5%) en niet frisdrankdrinkers (9.3%) niet veel van elkaar verschilt. Het consumptieverschil is daarentegen wel groot. De niet-frisdrankdrinkers hadden een gemiddelde inname van 250 ml per maand tegenover een inname van 15 liter of meer per maand door de frisdrankdrinkers. Hierbij kun je je afvragen of het sterfteverschil groot genoeg is t.o.v. de verschillen in consumptie.

Suiker en suikervrij

Uit het onderzoek bleek dat frisdrankconsumptie en het type frisdrank een verband kunnen hebben met het ontstaan van specifieke ziektes. Zo lijkt er een verband te bestaan tussen een hoge consumptie van light- en suikervrije frisdranken en het ontstaan van hart- en vaatziekten. Een hoge consumptie van suikerhoudende frisdranken kan leiden tot stofwisselingsziekten.

In eerdere onderzoeken werd de consumptie van suikerhoudende en light frisdranken al gelinkt aan een verhoogde kans op obesitas, diabetes type 2 en hart- en vaatziekten.

ONDERZOEKSCIJFERS

Aantal deelnemers

451.743

Gemiddelde leeftijd

50.8 jaar

Gemiddelde onderzoeksperiode

16.4 jaar

Uitgesloten deelnemers

Deelnemers met kanker, hart- en vaatziekten, diabetes en beroerte. En deelnemers met onaannemelijke eetgewoontes, missende informatie of geen frisdrank inname.

Landen

Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Nederland, Italië, Griekeland, Noorwegen, Spanje, Zweden & Verenigd Koninkrijk

Eerste meting

Tussen 1 januari 1992 en 31 december 2000

Data analyse

Tussen 1 februari 2018 en 1 oktober 2018

Parkinson en frisdrank

Daarnaast signaleerden de onderzoekers dat dagelijkse frisdrankconsumptie van meer dan een glas de kans op het krijgen van  Parkinson en het overlijden hieraan verhoogt. De onderzoekers stellen dat zij als eerste dit verband aantonen

Of er een verband is tussen BMI en frisdrankconsumptie is volgens de wetenschapperslastig te zeggen. Ze stellen in het rapport dat het voor hun data-analyse niet uitmaakte wanneer BMI wel of niet als factor werd meegenomen: de resultaten bleven onveranderd.

Eerder onderzoek

Er zijn al verschillende onderzoeken gedaan naar het verband tussen frisdrank en ziektes. Zo bleek uit onderzoek van AHA journals al dat een hogere consumptie van light frisdranken leidt tot een hogere kans op een beroerte.

Onderzoek van Journal of General Internal Medicine (JGIM) toonde in 2014 aan dat er een verband is tussen hart- en vaatziekten en de consumptie van light frisdranken.

Reactie FWS

Floor van Aerde, communicatie manager bij FWS, gaf een reactie aan VMT: “Zoals door de onderzoekers duidelijk wordt aangegeven, toont het onderzoek geen causaal verband aan en kan er dus niet worden gesteld dat frisdrankconsumptie de oorzaak is van een hoger overlijdensrisico. We volgen alle relevante ontwikkelingen en onderzoeken op dit gebied en nemen ook als sector onze verantwoordelijkheid om bijvoorbeeld het aantal calorieën en suiker in het frisdrankenassortiment te verlagen.”

Lees ook
Suiker remt mogelijk de eetlust

Suiker remt mogelijk de eetlust

Er is mogelijk een remmend effect van de zoete smaak van suiker gevonden op de eetlust. Het zou kunnen dat je er minder door gaat eten, maar meer onderzoek is nodig.De zoete smaak van suiker is wereldwijd erg populair. Ook wordt suiker vaak in verband gebracht met het lichaamsgewicht. Er is echter weinig bekend over de moleculaire (smaak) mechanismen...

Onderzoekers leggen relatie tussen kunstmatig gezoete dranken en hart- en vaatziekten

Onderzoekers leggen relatie tussen kunstmatig gezoete dranken en hart- en vaatziekten

Suikerhoudende dranken worden geassocieerd met een hoger risico op hart- en vaatziekten. Maar zijn kunstmatig gezoete dranken wel een gezonder alternatief? Onderzoekers leggen een verband met hart- en vaatziekten. Het Kenniscentrum Zoetstoffen geeft aan het oneens te zijn met de bevindingen.De bevindingen komen naar voren in een onderzoek naar de relatie...

Suikertaks waarschijnlijk effectief, staatssecretaris voert die toch niet in

Suikertaks waarschijnlijk effectief, staatssecretaris voert die toch niet in

Het invoeren van een suikertaks kan helpen om de consumptie van suikerhoudende dranken te verlagen. Toch kiest staatssecretaris Blokhuis ervoor om deze op dit moment niet in te voeren.Dat schrijft Blokhuis in een Kamerbrief. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) deed onderzoek naar drie landen die een suikertaks hebben ingevoerd,...