Picnic levert melk rechtstreeks vanaf de boerderij

melk-verwerk

Vanaf vandaag start online supermarkt Picnic met het direct van de boerderij aan huis bezorgen van halfvolle en volle melk. Op de boerderij van de familie Oostdam uit Bodegraven wordt de melk gepasteuriseerd, verpakt waarna deze door Picnic op bestelling aan huis wordt gebracht.

De koeien van de familie Oostdam hebben ‘vrij koe verkeer’. De koeien kunnen zelf bepalen wanneer ze gemolken worden. Dit wordt mogelijk gemaakt door een melkrobot . Nadat de robot de koe heeft gemolken wordt deze direct gepasteuriseerd en gebotteld in een minimelkfabriek, de orbit genoemd, die ontwikkeld is door Lely, fabrikant van melkrobots. plaatje-mijn-melk1-300x200

Met elektrische autootjes brengt Picnic de gebottelde melk vervolgens bij de consument thuis. De melk kan al na een dag bij de consument zijn waardoor de houdbaarheidstijd langer is. ’Door de kortere keten blijven de smaak en de kwaliteit optimaal’, licht boerin Yvonne Oostdam toe. ’Doordat we de melk zelf verwerken in een minimelkfabriek maken we de boerderij gereed voor de volgende generatie boeren.

Duurzamer en supervers

Picnic geeft aan meer lokale producten in het assortiment op gaan nemen. Hierdoor wordt de lijn tussen producent en consument korter. ’De keten is extreem kort’, zegt medeoprichter van Picnic Michiel Muller. ‘De melk is supervers en klanten weten precies waar de melk vandaan komt. Mensen vinden dat steeds belangrijker.’

Mijn melk

logo-mijn-melk-269x300 De familie Oostdam is al meer dan 20 jaar een melkveebedrijf. Het boerenbedrijf van de familie is tweede in Nederland dat gaat werken met de minimelkfabriek van Lely en zich aansluit bij Mijn Melk. Mijn Melk is een platform voor boeren die hun melk zelf verwerken en verkopen, zonder tussenkomst van een zuivelverwerker. Voor nu worden er twee soorten melk aangeboden: volle melk en halvolle melk. Bijzonder aan de volle melk is dat de hoeveelheid vet gelijk is aan dat wat er van nature in de melk uit de koe voorkomt. In de toekomst het assortiment verder uit te breiden.

 
Lees ook
Volop voedingsinititatieven in Duurzame Jonge 100

Volop voedingsinititatieven in Duurzame Jonge 100

De Duurzame Jonge 100 (DJ100) van 2021 is bekend gemaakt. Deze lijst zet 100 jonge ondernemers, young professionals en studenten in het zonnetje. De voedingsgerelateerde initiatieven zijn goed gerepresenteerd.

Drenthe wordt experimenteergebied voor duurzame landbouw

Drenthe wordt experimenteergebied voor duurzame landbouw

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft Drenthe aangewezen als gebied om met het verduurzamen van de landbouw te experimenteren.

‘Vlaming kiest voor pure en lokale voeding’

‘Vlaming kiest voor pure en lokale voeding’

42 procent van de Vlamingen kiest voor gerechten op basis van pure producten en 52 procent van de Vlamingen geeft aan dat ze lokale productie belangrijk vinden bij de aankoop van verse voeding. Dit blijkt uit een trendrapport dat VLAM, het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing publiceerde ter gelegenheid van Wereldmelkdag.