Plus introduceert calorieënmeter voor frisdranken

attachment-plus-caloriemeter

Supermarktketen Plus introduceert een frisdrank-calorieënmeter. Met de calorieënmeter, een soort stoplichtensysteem, kunnen klanten op een eenvoudige manier een bewuste keuze maken, aldus de supermarktketen.

PLUS ontwikkelde het systeem op basis van gesprekken die werden gevoerd met consumenten, ondernemers, leveranciers en stichtingen. Het onderzoek werd uitgevoerd door een extern bureau in tien pilotwinkels. Het bureau onderzocht hoe klanten de schapcommunicatie ervaarden. Ze vroegen aan de consumenten die frisdranken kopen, of zij de behoefte hadden om geholpen te worden zodat zij een bewustere aankoop konden doen. Verder werd de kopers gevraagd in hoeverre de schapcommunicatie hulp bood tot de keuze van een bewustere aankoop.

Blauw, geel en rood

De frisdrank calorieënmeter is gebaseerd op de richtlijnen van de Stichting Ik kies Bewust en geeft met de kleuren blauw (0-10 kcal), geel (11-67,5 kcal) en rood (>67,5 kcal) aan hoeveel kilocalorieën een glas frisdrank van 250 ml bevat.

PLUS geeft aan bij succes van de calorieënmeter het systeem in de toekomst wellicht ook toe te passen op andere producten.

Vanaf 30 mei is de calorieënmeter in elke Plus supermarkt te vinden.

PLUS Bruisend Water

Plus voegt daarnaast drie nieuwe calorievrije varianten Bruisend Water toe aan haar assortiment: citroen, munt en komkommer.

Lees ook
Liesbeth van Rossum: ‘Gezonde leefstijl moet coronamaatregel zijn’

Liesbeth van Rossum: ‘Gezonde leefstijl moet coronamaatregel zijn’

‘Neem gezonde leefstijl op als een coronamaatregel.’ Dit is het dringende advies van hoogleraar Liesbeth van Rossum aan de overheid. Dit betekent dat niet alleen de kans op ernstige coronacomplicaties omlaag kan gaan, maar ook die op andere ziektes.Liesbeth van Rossum is internist en hoogleraar aan het Erasmus MC en voorzitter van het Partnerschap Overgewicht...

Wat is de rol van de voedingsindustrie om Nederlanders gezonder te laten eten?

Wat is de rol van de voedingsindustrie om Nederlanders gezonder te laten eten?

Het aantal mensen met overgewicht is in Nederland sinds 1990 met 17 procent gestegen. Dit wordt grotendeels veroorzaakt door ongezond eetgedrag. In dit artikel een overzicht van zes consequenties voor de voedingsindustrie.De acties komen voort uit het Food-EPI rapport Nederland, uitgevoerd door de Universiteit van Utrecht en Wageningen University &...

Overgewicht stijgt het hardst bij tieners tussen de 16 en 20 jaar

Overgewicht stijgt het hardst bij tieners tussen de 16 en 20 jaar

Het percentage van de Nederlandse bevolking met overgewicht blijkt het hardst te stijgen in de leeftijdsgroep van 16 tot 20 jaar. Sinds begin jaren tachtig is het percentage met overgewicht binnen deze leeftijdsgroep met maar liefst 154 procent toegenomen.Dat komt naar voren uit een analyse van CBS-gegevens van de periode 1981-2019 door het bedrijf...