Poepmonster genoeg om darmontsteking snel uit te sluiten

13682051 - woman suffering from stomach pain

Patiënten die vermoeden dat ze de ziekte van Crohn hebben, of een andere chronische darmontsteking, hoeven in de toekomst niet meer standaard een vervelend darmonderzoek te ondergaan (coloscopie). Met de nieuwe techniek IS-pro volstaat een poepmonster.

‘De techniek IS-pro maakt de diagnose simpeler voor artsen en voor patiënten met vermoedelijk inflammatory bowel disease (IBD)’, zegt medisch microbioloog Dries Budding. Hij is zeer enthousiast over de mogelijkheden van deze techniek die in het VUmc Amsterdam is ontwikkeld. Ervaringen met de test worden in maart gepubliceerd in het Journal of Clinical Microbiology.

Huisarts kan test doen

‘In plaats van een gang naar de MDL-arts, een coloscopie en een dagenlange bacteriekweek, kan de huisarts nu een poepmonster opsturen waarmee, in bijna negen van de tien keer, IBD is uit te sluiten’, vervolgt Budding. ‘En alleen als een monster IBD aantoont, gaat een patiënt door naar de MDL-arts voor een coloscopisch onderzoek.’


Poepmonster zorgt voor snelle therapie

Met de poeptest wordt de samenstelling van de bacteriën in de darm gecontroleerd. Bij patiënten met een chronische darmontsteking wijkt deze af van die van gezonde mensen. Dankzij de IS-pro-techniek kunnen patiënten met de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa tijdig starten met therapie. Ook is het verloop van de aandoeningen beter en eenvoudiger te monitoren, wat zeer belangrijk is bij chronische darmontstekingen. 

Overal reproduceerbaar

Volgens het VUmc is de poeptest de eerste test van zijn soort waarbij aangetoond is dat hij in elk ziekenhuis en in elk laboratorium is toe te passen. Budding plaatst wel een kanttekening: ‘Er moet nog wel een aantal stappen tot certificering gezet worden om toestemming te krijgen voor algemene toepassing van de diagnostische test in Europese ziekenhuizen’.

Lees ook
Technologie om je buikgevoel te meten

Technologie om je buikgevoel te meten

OnePlanet Research Center ontwikkelt samen met imec een slimme pil, die belangrijke gezondheidsparameters en ontstekingen in de darmen kan meten. Onderzoek in het slecht toegankelijke maagdarmkanaal wordt daarmee een stuk eenvoudiger en dat biedt kansen voor het verbeteren van de darmgezondheid.

Microbioom, leefomgeving en gezondheidskansen onder de loep

Microbioom, leefomgeving en gezondheidskansen onder de loep

De samenstelling van het microbioom van de darm wordt mede bepaald door ongezonde omgevingsfactoren. Dat zorgt ervoor dat verschillen in sociaal-economische achtergrond en leefmilieu kunnen leiden tot een ander ziekteverloop en ongelijke gezondheidskansen.

Nieuwe methode brengt menselijke fermentatie in beeld

Nieuwe methode brengt menselijke fermentatie in beeld

Wetenschappers gaan in een nieuw onderzoeksproject voor het eerst de fermentatie in menselijke darmen meten via de adem.