Positief effect van lichaamsbeweging op functie vetcellen ontdekt

Senior couple in gym working out, doing push ups

Onderzoekers hebben in studies met mensen en muizen vastgesteld dat lichaamsbeweging de functie van vetcellen positief beïnvloedt. Na een inspanning komen er eiwitten vrij uit de vetcellen die helpen de glucosehuishouding te verbeteren. Dat zeggen onderzoekers van het Joslin Diabetes Center in Boston. De resultaten van hun studie werden deze week gebubliceerd in Nature Metabolism.

Het is bekend dat bij overgewicht en obesitas veel adipokines vrijkomen die negatieve effecten op het lichaam hebben. De onderzoekers uit Boston ontdekten daarentegen adipokinen die de glucosetolerantie juist verbeteren. Ze komen vrij als een reactie op de inspanning. Het gaat om de zogeheten transformerende groeifactor bèta 2 (TGF-bèta 2).

Ook zagen de onderzoekers die in een experiment TGF-Bèta 2aan muizen met obesitas gaven, dat hun bloedlipideniveaus en andere aspecten van het metabolisme verbeterden.

Dramatisch effect

‘Dat een enkel eiwit zulke belangrijke en dramatische effecten heeft is behoorlijk indrukwekkend’, zegt onderzoeksleider Goodyear, hoogleraar Geneeskunde aan de Harvard Medical School. ’Onze hypothese was dat lichaamsbeweging het vet zou veranderen en positieve eiwitten zou afgeven aan de bloedbaan. Vóór deze ontdekking keken we niet naar het vet, maar concentreerden we ons on het onderzoek altijd op het positieve effecten van spieren.’

Moleculaire experimenten

In hun studie deden de onderzoekers een reeks moleculaire experimenten bij zowel mensen als muizen. Ze identificeerden adipokines en de hoeveelheid ervan bij mannen voor en na een cyclus van oefeningen. Ze zagen dat het TGF bèta 2 een van de eiwitten is waarvan de concentratie in het vetweefsel en de bloedbaan toeneemt na oefening bij mensen en muizen.

Om te achterhalen of het eiwit gunstige metabole effecten bevordert, behandelden de onderzoekers obese muizen met TGF bèta 2. Het experiment toonde een aantal positieve metabole effecten bij de muizen aan, waaronder verbeterde glucosetolerantie en verhoogde vetzuuropname.

Verandering in denken

‘Het onderzoek verandert ons denken over de vele metabole effecten van lichaamsbeweging en welke belangrijke rol vet bij lichaamsbeweging speelt’,  aldus Goodyear.

Voor de praktijk betekent dit dat TGF bèta 2 mogelijk kan worden ingezet bij de behandeling van mensen met een hoog bloedsuikergehalte en diabetes type 2. Langetermijnonderzoek is echter nodig om de veiligheid van TGF-bèta-2-behandeling te bepalen.

Lees ook
Een week lang suikervrij

Een week lang suikervrij

Van 7 t/m 13 juni vindt voor de vierde keer de Nationale Suiker Challenge plaats. Doel: een week lang zonder toegevoegde suikers eten en drinken. Organisator Diabetes Fonds hoopt met de campagne 75.000 mensen zo ver te krijgen.

Onderzoek naar invloed eiwitrijke voeding op herstel van knie- en heupvervangende operatie

Onderzoek naar invloed eiwitrijke voeding op herstel van knie- en heupvervangende operatie

Ziekenhuis Gelderse Vallei gaat onderzoeken wat het effect is van eiwitrijke voeding en training vóór een knie- of heupoperatie op het herstel na de operatie.

Eiwitnorm ouderen

Eiwitnorm ouderen

Uit Voeding Nu 3: De Gezondheidsraad [1] is in maart 2021 uitgekomen met nieuwe voedingsnormen voor eiwit. Voor volwassenen is de aanbevolen hoeveelheid verhoogd van 0,8 g/kg lichaamsgewicht naar 0,83 g/kg lichaamsgewicht. Hiermee is de aanbevolen hoeveelheid gelijkgetrokken met de aanbevolen hoeveelheid die EFSA [2] hanteert. Voor ouderen zijn er...