Positief effect van lichaamsbeweging op functie vetcellen ontdekt

Onderzoekers hebben in studies met mensen en muizen vastgesteld dat lichaamsbeweging de functie van vetcellen positief beïnvloedt. Na een inspanning komen er eiwitten vrij uit de vetcellen die helpen de glucosehuishouding te verbeteren. Dat zeggen onderzoekers van het Joslin Diabetes Center in Boston. De resultaten van hun studie werden deze week gebubliceerd in Nature Metabolism.

Het is bekend dat bij overgewicht en obesitas veel adipokines vrijkomen die negatieve effecten op het lichaam hebben. De onderzoekers uit Boston ontdekten daarentegen adipokinen die de glucosetolerantie juist verbeteren. Ze komen vrij als een reactie op de inspanning. Het gaat om de zogeheten transformerende groeifactor bèta 2 (TGF-bèta 2).

Ook zagen de onderzoekers die in een experiment TGF-Bèta 2aan muizen met obesitas gaven, dat hun bloedlipideniveaus en andere aspecten van het metabolisme verbeterden.

Dramatisch effect

‘Dat een enkel eiwit zulke belangrijke en dramatische effecten heeft is behoorlijk indrukwekkend’, zegt onderzoeksleider Goodyear, hoogleraar Geneeskunde aan de Harvard Medical School. ’Onze hypothese was dat lichaamsbeweging het vet zou veranderen en positieve eiwitten zou afgeven aan de bloedbaan. Vóór deze ontdekking keken we niet naar het vet, maar concentreerden we ons on het onderzoek altijd op het positieve effecten van spieren.’

Moleculaire experimenten

In hun studie deden de onderzoekers een reeks moleculaire experimenten bij zowel mensen als muizen. Ze identificeerden adipokines en de hoeveelheid ervan bij mannen voor en na een cyclus van oefeningen. Ze zagen dat het TGF bèta 2 een van de eiwitten is waarvan de concentratie in het vetweefsel en de bloedbaan toeneemt na oefening bij mensen en muizen.

Om te achterhalen of het eiwit gunstige metabole effecten bevordert, behandelden de onderzoekers obese muizen met TGF bèta 2. Het experiment toonde een aantal positieve metabole effecten bij de muizen aan, waaronder verbeterde glucosetolerantie en verhoogde vetzuuropname.

Verandering in denken

‘Het onderzoek verandert ons denken over de vele metabole effecten van lichaamsbeweging en welke belangrijke rol vet bij lichaamsbeweging speelt’,  aldus Goodyear.

Voor de praktijk betekent dit dat TGF bèta 2 mogelijk kan worden ingezet bij de behandeling van mensen met een hoog bloedsuikergehalte en diabetes type 2. Langetermijnonderzoek is echter nodig om de veiligheid van TGF-bèta-2-behandeling te bepalen.

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
LUMC-onderzoekers: veel vetten in bloed biedt bescherming tegen allergieën

LUMC-onderzoekers: veel vetten in bloed biedt bescherming tegen allergieën

Mensen met relatief veel vetten in hun bloed krijgen minder vaak allergische aandoeningen, zoals eczeem en astma. Deze vetten zorgen dat genen die een sleutelrol spelen in allergische reacties minder actief zijn. Dat schrijven onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) in Nature Communications.

Gebiedspilot plantaardige eiwitten van start in Altena

Gebiedspilot plantaardige eiwitten van start in Altena

De Noord-Brabantse gemeente Altena is het toneel van de eerste Nederlandse gebiedspilot plantaardige eiwitten. Bij supermarkten, scholen en restaurants worden interventies getest om de lokale bevolking te stimuleren vaker de plantaardige voedselkeuze te maken. Lokale ambassadeurs helpen mee door hun favoriete plantaardige product en receptinspiratie...

HAS green academy benoemt Ingeborg Haagsma-Boels als lector Eiwittransitie in Voeding

HAS green academy benoemt Ingeborg Haagsma-Boels als lector Eiwittransitie in Voeding

Dr. ir. Ingeborg Haagsma-Boels is sinds 1 januari 2023 de nieuwe lector Eiwittransitie in Voeding aan HAS green academy. Zij neemt het stokje over van Fred van de Velde. Met haar komst wordt de scope van het lectoraat verbreed tot de ontwikkeling van producten met alternatieve eiwitten voor humane consumptie. Dit betekent dat het lectoraat zich naast...