Prediabetes beschadigt bloedvaten

attachment-diabetes-ogen

Niet alleen diabetes type 2 zelf kan leiden tot complicaties aan bijvoorbeeld hart en hersenen, maar ook prediabetes berokkend gezondheidsschade. In dit voorstadium kunnen kleine bloedvaten beschadigd raken.

Dit concluderen onderzoekers van het Maastricht UMC+ in een grootschalig onderzoek in het kader van De Maastricht Studie. Het onderzoek is verschenen in Circulation, het meest vooraanstaande blad op het gebied van hart- en vaatziekten.

Schade aan organen

Prediabetes leidt in het algemeen nooit tot klachten. Patiënten hebben niets door, terwijl er ondertussen wel schade wordt aangericht in het lichaam, in eerste instantie aan de kleine bloedvaten.

Het gevolg van de schade aan kleine bloedvaten is dat organen minder bloed (en daarmee zuurstof en voeding) krijgen en niet meer optimaal kunnen functioneren.

Ontwikkelen diabetes

De onderzoekers stelden vast dat dit effect in het gehele lichaam plaatsvindt. Ze hebben onder duizenden deelnemers in de regio Maastricht/Heuvelland metingen gedaan aan de kleine bloedvaten, de microcirculatie, in de huid en in het netvlies. In beide gevallen vonden de wetenschappers dezelfde schade aan kleine bloedvaten. Die verhoogt de kans op het ontwikkelen van diabetes type 2 en hart- en vaatziekten.

Prediabetes onder controlegroep

Bij het onderzoek waren zowel diabetespatiënten als een controlegroep betrokken. De laatste was dwarsdoorsnede van de bevolking.

Van de controlegroep blijkt 21 procent prediabetes te hebben. Metingen van de microcirculatie vinden over het algemeen zeer zelden plaats, omdat het erg moeilijk is uit te voeren en veel tijd kost.

Lees ook
Een week lang suikervrij

Een week lang suikervrij

Van 7 t/m 13 juni vindt voor de vierde keer de Nationale Suiker Challenge plaats. Doel: een week lang zonder toegevoegde suikers eten en drinken. Organisator Diabetes Fonds hoopt met de campagne 75.000 mensen zo ver te krijgen.

Interview met Wageningse onderzoekers: Biomerker voor suikerinname tackelt nadelen zelfrapportage 

Interview met Wageningse onderzoekers: Biomerker voor suikerinname tackelt nadelen zelfrapportage 

De WHO noemt de bewijslast voor de relatie tussen ziekte, overgewicht en suikerinname ‘van matige kwaliteit’. Dat de bewijslast onvoldoende is, kan veroorzaakt worden door de onnauwkeurigheid van de meetmethoden in onderzoek naar voedingsinname. Een veelgebruikt meetinstrument, dat gevoelig is voor fouten, is zelfrapportage. Dr. Jeanne de Vries en ir....

Carnitine: iedereen heeft het, maar bijna niemand weet het. Wat is carnitine eigenlijk? Wat doet het en wat gebeurt er als het in meerdere of mindere mate aanwezig is in het lichaam? Zes studenten van de opleiding Food Commerce & Technology van Hogeschool Inholland deden, onder supervisie van een docentonderzoeker, een literatuuronderzoek.Carnitine,...