Risico hart- en vaatziekten mogelijk verhoogd door fructose-glucosestroop

attachment-drinken

Dranken gezoet met een lage, gemiddelde en hoge hoeveelheid van fructose-glucosestroop, verhogen het risico voor hart- en vaatziekten binnen twee weken. Dat stellen onderzoekers van de Universiteit van California.

De resultaten van het onderzoek zullen in juni worden gepubliceerd in de American Journal of Clinical Nutrition. Aan de studie deden 85 gezonde mannen en vrouwen mee in de leeftijd van 18 tot 40 jaar.

 

Methode

De deelnemers werden in vier groepen verdeeld. Gedurende 15 dagen consumeerden ze dranken gezoet met fructose-glucosestroop gelijk aan 0 procent, 10 procent, 17,5 procent of 25 van de totale dagelijkse energiebehoefte. De 0 procentcontrolegroep kreeg een suikervrije drank, gezoet met aspartaam.

 

Aan het begin en het eind van de studie namen de onderzoekers per uur bloed af om de veranderingen te meten in de niveaus van lipoproteïnen, triglyceriden en urinezuur. Dit zijn volgens de onderzoekers bekende indicatoren van hart- en vaatziekten. Bij deelnemers die dranken dronken gezoet met fructose-glucosestroop waren deze niveaus verhoogd.

 

Toekomst

Onderzoeker Kimber Stanhope laat weten dat de resultaten van deze studie de noodzaak onderstrepen voor verder onderzoek.

 

Lees verder op Voeding Nu online:

Suiker gelinkt aan onderdrukking stresshormoon bij vrouwen, aspartaam niet

‘Ouders beter informeren over suikerhoudende dranken’

Lees ook
Aanvaardbare bovengrens voor suikerconsumptie vaststellen is niet mogelijk

Aanvaardbare bovengrens voor suikerconsumptie vaststellen is niet mogelijk

De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) stelt opnieuw vast dat er geen wetenschappelijk onderbouwde bovengrens voor suikerinname kan worden aangegeven. Voedingsdeskundigen kunnen tot 30 september 2021 feedback geven op de resultaten, beoordelingen en het advies van de EFSA.

Slim verpakken geeft zoetere smaak

Slim verpakken geeft zoetere smaak

Psychologische processen kunnen de smaakwaarneming en de keuze voor producten met een verlaagd suikergehalte beïnvloeden. Dit inzicht kan helpen de consumentenacceptatie van deze voedingsproducten te verhogen.

EQu: IJsbereiders maken suikervervanger

EQu: IJsbereiders maken suikervervanger

Suikervervangers in schepijs waren nooit succesvol. Bakkerij- en ijsgrondstoffengroothandel Hefe van Haag wil daar met EQu verandering in brengen. “We hebben eindelijk een product in handen dat vergelijkbaar is met suiker.”