‘Veel en langdurig zitten is slecht voor de gezondheid’

attachment-computers-584435-m

‘De duur dat mensen op een dag zitten is geassocieerd met een hoger risico op hart- en vaatziekten, diabetes, kanker en voortijdig sterven. Het maakt daarbij niet uit hoe veel bewogen wordt in de overige tijd.’

Onderzoekers van University Health Network (UHN) in Toronto, Canada, vonden deze associatie in hun onderzoek Sedentary Time and Its Association With Risk for Disease Incidence, Mortality, and Hospitalization in Adults: A Systematic Review and Meta-analysis. De resultaten zijn gepubliceerd in Annals of Internal Medicine.

 

Meta-analyse

Voor de meta-analyse gebruikte de onderzoekers 47 verschillende studies die het verband onderzochten tussen sedentair gedrag bij volwassenen, gecorrigeerd voor lichamelijke activiteit, en verschillende ziektes, risicofactoren en vroege dood.

 

Effect

De onderzoekers vonden een negatief effect van de tijd van zitten op de gezondheid. Daarentegen blijkt dit effect meer uitgesproken te zijn bij mensen die naast het zitten niet of weinig bewegen, dan de mensen die veel bewegen.

 

Meer dan de helft zittend

‘Meer dan de helft van een gemiddelde dag van een gemiddeld mens wordt zittend doorgebracht: werken, tv-kijken, achter de computer,’ zegt Dr. David Alter, onderzoeker bij Toronto Rehab van UHN. ‘Als iemand 23,5 uur op een dag zit, dan is 30 minuten bewegen niet genoeg om het negatieve effect teniet te doen.’

 

Lees verder op Voeding Nu online

'Inactiviteit is ongezonder dan obesitas'

Beweging verandert genexpressie

Lees ook
Concept richtlijnen Gezondheidsraad open voor commentaar

Concept richtlijnen Gezondheidsraad open voor commentaar

Gezondheidsdeskundigen kunnen commentaar leveren op de nieuwe voedingsaanbevelingen die de Gezondheidsraad (GR) samenstelde voor mensen met een cardiometabole aandoening, met name diabetes type 2 (DM II).

Mogelijk verband tussen hoge bloedsuiker en depressie

Mogelijk verband tussen hoge bloedsuiker en depressie

Verhoogde bloedsuikerwaarden en schade aan de haarvaten in het brein spelen mogelijk een rol bij de ontwikkeling van depressie op latere leeftijd. Dat blijkt uit onderzoek van Anouk Geraets die op 2 juli promoveerde aan de Universiteit van Maastricht.

Boekfragment | Verwerking vet en glucose gaat hand-in-hand

Boekfragment | Verwerking vet en glucose gaat hand-in-hand

Steeds meer mensen ontwikkelen diabetes type 2. Deze aandoening werd lang beschouwd als een ongeneeslijke, chronische ziekte. In Leven zonder diabetes legt professor Roy Taylor uit hoe diabetes type 2 zich ontwikkelt en biedt hij een dieetprogramma waarmee je de aandoening kunt omkeren.