Vierde Nationale Suiker Challenge van start

suikerklontjes

Gisteren ging de vierde Nationale Suiker Challenge van start. Dit jaar proberen 50.000 Nederlanders een week lang geen producten te eten en te drinken met toegevoegde suikers.

Met deze challenge wil organisator het Diabetes Fonds aandacht trekken voor het risico op overgewicht en diabetes type 2 door het nuttigen van te veel suiker. Door de coronacrisis is dit onderwerp nog relevanter geworden, want de lockdown heeft het overgewicht onder de Nederlandse bevolking doen toenemen.

Het Diabetes Fonds pleit voor het makkelijker maken van gezonde keuzes; het blijkt in de praktijk vaak moeilijk om de gezondere opties te kiezen als het op eten en drinken aankomt. De afgelopen tien jaar steeg de prijs van gezond eten harder dan die van ongezond eten (21 procent ten opzichte van 15 procent). En dat is merkbaar in de hoeveelheid suiker die Nederlanders binnenkrijgen, stelt Etelka Ubbens, algemeen directeur van het Diabetes Fonds: “Volwassenen in ons land krijgen iedere dag 30 procent te veel vrije suikers binnen. Kinderen zelfs 80 procent te veel.”

 

Suikertaks

De huidige afspraken met de industrie leiden niet tot de gewenste resultaten, zegt Ubbens. “Recent RIVM-onderzoek heeft uitgewezen dat volwassenen nu per dag gemiddeld zo’n 0,5 gram minder zout en 7,5 gram minder suiker binnenkrijgen. Dat komt neer op een snufje zout en amper twee suikerklontjes minder. Bijna 80% van de Nederlanders vindt dat fabrikanten moeten stoppen met suikers toevoegen aan producten waar dat niet nodig is.”

Met de Nationale Suiker Challenge wil het Diabetes Fonds de voedingsindustrie en de overheid dan ook uitdagen om te kijken naar manieren die wél leiden tot gezonder consumptiegedrag. Ubbens: “Doen we niets, dan krijgt van de huidige Nederlanders van 45 jaar en ouder naar verwachting 1 op de 3 in de toekomst diabetes type 2. We willen dat het nieuwe kabinet supermarkten en fabrikanten via wetgeving aanzet om ons eten en drinken gezonder te maken, onder andere door de invoering van een suikertaks op frisdranken, iets waar zes op de tien Nederlanders het mee eens is.”

Lees ook
Ondervoeding groot probleem bij kinderen in Zuidoost-Azië

Ondervoeding groot probleem bij kinderen in Zuidoost-Azië

Een onlangs afgerond onderzoek in opdracht van FrieslandCampina toont aan dat ondervoeding bij kinderen in Zuidoost-Azië een groot probleem zijn. Het onderzoek vond plaats onder bijna 14.000 kinderen tussen de zes maanden en 12 jaar in Indonesië, Maleisië, Thailand en Vietnam.

Pointer ziet grote toename in fastfoodaanbod rond middelbare scholen

Pointer ziet grote toename in fastfoodaanbod rond middelbare scholen

Tieners kunnen tijdens schoolpauzes bij steeds meer fastfoodtenten en supermarkten terecht, blijkt uit data-onderzoek van journalistiek onderzoeksplatform Pointer (KRO-NRCV). In 10 jaar tijd nam het fastfoodaanbod binnen 5 minuten lopen van middelbare scholen met 40 procent toe. Bij achterstandsscholen was de toename het grootst.

Nationale Suiker Challenge van het Diabetes Fonds van start

Nationale Suiker Challenge van het Diabetes Fonds van start

Vandaag gaat de Nationale Suiker Challenge van start. Dat is een initiatief van het Diabetes Fonds om Nederlanders bewust te maken van de hoeveelheid toegevoegde suikers in producten en hun dagelijkse suikerinname. 70.000 Nederlanders gaan deze vijfde editie de uitdaging aan en eten en drinken een week lang geen toegevoegde suikers. De challenge duurt...