WHO: ‘Oorzakelijk verband tussen vleeswaren en colonkanker’

attachment-vleeswaren

Er is voldoende wetenschappelijk bewijs dat er een oorzakelijk verband is tussen het eten van bewerkt vlees en colonkanker (dikkedarmkanker). Dat constateren experts van het internationale agentschap van de Wereldgezondheidsorganisatie, IARC, dat onderzoek doet naar kanker. De vleeswarenindustrie vindt de conclusies te kort door de bocht.

Experts van het IARC concluderen dat dagelijks vijftig gram bewerkt vlees het risico op colonkanker met 18 procent verhoogt.

 

Rood vlees en kanker

Ook keken de deskundigen naar de relatie tussen de consumptie van rood vlees en de kans op kanker. Hiervoor is het bewijs voor een oorzakelijk verband beperkt. Maar de IARC-experts vinden wel aanwijzingen dat de consumptie van rood vlees het mechanisme dat kan leiden tot kanker ondersteunt. Deze associatie zien ze vooral bij dikkedarmkanker en in mindere mate bij alvleesklier- en prostaatkanker.

 

Werkgroepen

Het IARC is een onderzoeksorganisatie van de Wereldgezondheidsorganisatie waarin experts in werkgroepen de wetenschappelijke literatuur rond kanker beoordelen. De werkgroep voor de evaluatie van kanker in relatie tot het eten van rood vlees of bewerkt vlees bestond uit 22 experts uit tien landen.

 

De bevindingen worden steeds gepubliceerd in zogeheten IARC Monographs. De experts namen meer dan 800 studies onder de loep waarin de relatie tussen rood vlees of bewerkt vlees en diverse vormen van kanker naar voren kwamen.

 

Vleeswarenindustrie

De Vereniging voor de Nederlandse Vleeswarenindustrie (VNV) zet zich af tegen de conclusies van IARC. ‘Het risico op kanker is complex en niet afhankelijk van een enkel attribuut, maar afhankelijk van veel meer factoren (leeftijd, genetica, dieet, leefomgeving en leefstijl).’

 

Volgens VNV bevatten vleeswaren veel belangrijke voedingsstoffen zoals proteïnen, vitaminen en ijzer. Nederlanders eten gemiddeld 20 gram vleeswaren per dag, beduidend lager dan wat als overmatig wordt gezien (meer dan 50 gram per dag), aldus de brancheorganisatie. De VNV meent dat het IARC te weinig rekening houdt ‘met de feitelijke blootstelling in relatie met het potentieel om kanker te veroorzaken’.

 

Publieke gezondheid

Kurt Straif, hoofd van het IARC Monograph-programma, erkent dat het kankerrisico voor individuen die bewerkt vlees eten relatief klein is, maar voegt toe dat het toeneemt naarmate de consumptie toeneemt.

 

‘Omdat er zoveel mensen bewerkt vlees eten, is de wereldwijde impact op de incidentie van kanker van belang voor de publieke gezondheid.’

Lees ook
Klimaatcampagne bevatte bewust geen advies over minder vlees eten

Klimaatcampagne bevatte bewust geen advies over minder vlees eten

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) besloot de oproep om minder vlees te eten te schrappen uit een campagne om burgers aan te zetten meer klimaatbewust te leven. Te ‘politiek gevoelig’, aldus het ministerie van EZK en van Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit (LNV).

Nederlander wil wel minderen, maar eet nog steeds te veel vlees

Nederlander wil wel minderen, maar eet nog steeds te veel vlees

Het Voedingscentrum heeft de vleesconsumptie in Nederland in kaart gebracht. Uit het onderzoek blijkt dat Nederlanders wekelijks meer vlees eten dan de 500 gram die het Voedingscentrum adviseert.

Blog: (Bijna) diëtist

Blog: (Bijna) diëtist

Wanneer mensen horen dat ik Voeding en Diëtetiek studeer, verandert een etentje vaak spontaan in een impromptu intakegesprek. “Zijn koolhydraten nou goed of slecht?” Zo begint het meestal. Soms wijzen ze naar de pasta op hun bord: “Is dit wel gezond?”