WUR: planteneiwitten met de textuur van biefstuk

Beef Structure Meat Raw Meat Raw Butcher

De WUR werkt binnen de publiek-private samenwerking Plant Meat Matters aan een nieuwe generatie vleesvervangende producten. Met behulp van de door hen ontwikkelde shear-cell technologie worden plantaardige eiwitten omgetoverd in gelaagde, vezelachtige structuren die qua uiterlijk en textuur in de buurt komen van die van vlees.

Het evenaren van de smaak, beleving en voedingswaarde van vlees biedt kansen om plantaardige vleesvervangers bij een breed publiek geaccepteerd te krijgen, schrijft de universiteit.

 

Het ontwikkelen van een nieuwe generatie vleesvervangers is de ambitie van de WUR en acht spelers in de voedingsindustrie, Plant Meat Matters, die dit voorjaar begint. De samenwerking is het eerste initiatief wereldwijd dat onderzoek doet naar zowel uiterlijk, textuur, smaak als duurzaamheidsvoordelen van plantaardige alternatieven voor vlees. Het maakt productieprocessen op industriële schaal mogelijk.

 

Shear–cell technologie

De zogeheten shear-cell-technologie vormt plantaardige eiwitten om tot structuren die dicht in de buurt van vlees komen. Deze technologie, waar Wageningse experts bijna twintig jaar aan hebben gewerkt, biedt een alternatief voor gangbare productiemethoden als extrusie.

 

Van onderzoek naar fabriekspraktijk

De shear-cell technologie was tot nu toe alleen op laboratorium- en pilotschaal beschikbaar. In het project Plant Meat Matters worden voor het eerst toepassingen op industrieel niveau gerealiseerd.

 

‘Over vier jaar staat er een eerste versie van een energiezuinige productielijn waarmee bedrijven in grote volumes vleesvervangers kunnen maken. Smaakvol en met alle denkbare structuren. Denk bijvoorbeeld aan een 100% plantaardige biefstuk’, zegt Atze Jan van der Goot, hoogleraar aan Wageningen University & Research en coördinator van de samenwerking.

 

In dit filmpje legt Van der Goot uit hoe het proces in zijn gang gaat.

 

Van soja tot raapzaad

De samenwerking richt zich op eiwitten uit soja en tarwe; beide vaak gebruikt in vleesalternatieven. Daarnaast worden diverse andere eiwitbronnen onderzocht, zoals erwten, raapzaad en maïs. Voor elke grondstof wordt een gedetailleerde duurzaamheidsanalyse gemaakt.

Lees ook
RIVM: Verlaten ouderlijk huis beïnvloedt vleesconsumptie jongvolwassen

RIVM: Verlaten ouderlijk huis beïnvloedt vleesconsumptie jongvolwassen

Het RIVM publiceert een nieuw onderzoek naar de vleesconsumptie onder jongvolwassenen (18-35 jaar). Vooral het verlaten van het ouderlijk huis en samenwonen met huisgenoten heeft invloed op de vleesconsumptie.

Symposium Gezonde, duurzame voeding en leefstijl voor kinderen

Symposium Gezonde, duurzame voeding en leefstijl voor kinderen

Wageningen Academy organiseert op 17 mei het symposium Gezonde, duurzame voeding en leefstijl voor kinderen. Het doel van dit symposium is om vanuit Wageningen University & Research - in samenwerking met externe partners - kennis te delen op de thema’s gezond en duurzaam eten, een gezonde omgeving, voedingsgedrag en gezondheidsinterventies...

Foodwatch spant rechtszaak aan tegen de Staat over separatorvlees

Foodwatch spant rechtszaak aan tegen de Staat over separatorvlees

Voedselwaakhond foodwatch start een rechtszaak tegen de Nederlandse Staat omtrent separatorvlees, ook wel “pink slime” genoemd. Volgens foodwatch maakt de Staat niet duidelijk in welke producten separatorvlees zit, breekt de Staat de Europese wet en heeft de NVWA geen mensen en middelen om toezicht te houden en in te grijpen als er iets grondig misgaat.

Niets meer missen over voeding?

 

Abonneer
 

of

Meld je aan voor de nieuwsbrief