‘Ziektelast ongezonde voeding vergelijkbaar met die van roken’

attachment-Richtlijnen

Een verschuiving in de richting van een meer plantaardig en minder dierlijk voedingspatroon is bevorderlijk voor de gezondheid. Ook vermindering van de consumptie van suikerhoudende dranken is van belang. Dat is een belangrijke richting die naar voren komt in de nieuwe Richtlijnen Goede Voeding 2015 van de Gezondheidsraad.

In de aanbiedingsbrief bij het advies aan de minister stelt de voorzitter van de raad, prof. dr. W.A. van Gool, 'dat de invloed van ongezonde voeding op de ziektelast in omvang vergelijkbaar is met die van roken. Het belang van voeding voor de volksgezondheid is dan ook groot.' Dit baseert hij op een toetsing van de richtlijnen door de Beraadsgroepen Volksgezondheid en Gezondheidszorg van de Gezondheidsraad.

Alternatieven

Volgens de raad dragen voor de gemiddelde consument ‘meer groente en fruit, volkorenproducten, peulvruchten, noten en vis bij aan het voorkomen van ziekten, net als het beperken van de consumptie van rood en bewerkt vlees, zout en alcohol. Verder is het verstandig om geen boter en harde margarines te gebruiken maar zachte margarines, vloeibare vetten en plantaardige oliën en om suikerhoudende dranken in te wisselen voor dranken zonder suiker: thee, gefilterde koffie en water. De zuivelconsumptie kan gemiddeld hetzelfde blijven. Voedingssupplementen zijn alleen nuttig voor specifieke groepen.’

Chronische ziekten

De Richtlijnen goede voeding 2015 zijn vandaag aangeboden aan de minister van VWS en de staatssecretaris van EZ. Het advies is een vervolg op eerdere richtlijnen uit 2006 en 1986. Ze zijn gemaakt op basis van wetenschappelijk onderzoek naar het effect van voeding op de tien meest voorkomende chronische ziekten (zoals hart- en vaatziekten, diabetes en kanker) en gericht op het bereiken van een gezond voedingspatroon. Voor het eerst zijn de richtlijnen geheel geformuleerd in termen van voedingsmiddelen, waar dat voorheen nog grotendeels gebeurde in termen van voedingsstoffen.

Lees verder op Voeding Nu online:

Gezondheidsraad presenteert nieuw werkprogramma

Biefstuk van plantaardige eiwitten ontwikkeld

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Richtlijnen goede voeding ook geschikt voor mensen met hart- en vaatziekten

Richtlijnen goede voeding ook geschikt voor mensen met hart- en vaatziekten

De Richtlijnen goede voeding van de Gezondheidsraad gelden ook voor mensen met hart- en vaatziekten door aderverkalking. De richtlijnen vormen een geschikte basis voor een gezond voedingspatroon. Dit schrijft de Gezondheidsraad aan de staatssecretaris van VWS.

Nutri-Score kan nuttige aanvulling zijn op voedingsvoorlichting

Nutri-Score kan nuttige aanvulling zijn op voedingsvoorlichting

Het voedselkeuzelogo Nutri-Score kan een waardevolle aanvulling zijn op de bestaande voedingsvoorlichting, zegt de Gezondheidsraad. Dit geldt in het bijzonder voor mensen die met de huidige voorlichting moeilijk te bereiken zijn en die vaker een ongezond voedingspatroon hebben. Het logo heeft wel tekortkomingen die volgens de Gezondheidsraad voortvarend...

Voeding in de media - week 39

Voeding in de media - week 39

Resultaat Wetsvoorstel elektronishe gegevensuitwisseling in de zorg, waarneming van smaak door baby’s in de baarmoeder en circulaire systemen tegen hongersnood. Dit lazen we deze week in de media over voeding.