‘Ziektelast ongezonde voeding vergelijkbaar met die van roken’

attachment-Richtlijnen

Een verschuiving in de richting van een meer plantaardig en minder dierlijk voedingspatroon is bevorderlijk voor de gezondheid. Ook vermindering van de consumptie van suikerhoudende dranken is van belang. Dat is een belangrijke richting die naar voren komt in de nieuwe Richtlijnen Goede Voeding 2015 van de Gezondheidsraad.

In de aanbiedingsbrief bij het advies aan de minister stelt de voorzitter van de raad, prof. dr. W.A. van Gool, 'dat de invloed van ongezonde voeding op de ziektelast in omvang vergelijkbaar is met die van roken. Het belang van voeding voor de volksgezondheid is dan ook groot.' Dit baseert hij op een toetsing van de richtlijnen door de Beraadsgroepen Volksgezondheid en Gezondheidszorg van de Gezondheidsraad.

Alternatieven

Volgens de raad dragen voor de gemiddelde consument ‘meer groente en fruit, volkorenproducten, peulvruchten, noten en vis bij aan het voorkomen van ziekten, net als het beperken van de consumptie van rood en bewerkt vlees, zout en alcohol. Verder is het verstandig om geen boter en harde margarines te gebruiken maar zachte margarines, vloeibare vetten en plantaardige oliën en om suikerhoudende dranken in te wisselen voor dranken zonder suiker: thee, gefilterde koffie en water. De zuivelconsumptie kan gemiddeld hetzelfde blijven. Voedingssupplementen zijn alleen nuttig voor specifieke groepen.’

Chronische ziekten

De Richtlijnen goede voeding 2015 zijn vandaag aangeboden aan de minister van VWS en de staatssecretaris van EZ. Het advies is een vervolg op eerdere richtlijnen uit 2006 en 1986. Ze zijn gemaakt op basis van wetenschappelijk onderzoek naar het effect van voeding op de tien meest voorkomende chronische ziekten (zoals hart- en vaatziekten, diabetes en kanker) en gericht op het bereiken van een gezond voedingspatroon. Voor het eerst zijn de richtlijnen geheel geformuleerd in termen van voedingsmiddelen, waar dat voorheen nog grotendeels gebeurde in termen van voedingsstoffen.

Lees verder op Voeding Nu online:

Gezondheidsraad presenteert nieuw werkprogramma

Biefstuk van plantaardige eiwitten ontwikkeld

Lees ook
Voedingscentrum vertaalt voedingsadviezen voor zwangeren naar de praktijk

Voedingscentrum vertaalt voedingsadviezen voor zwangeren naar de praktijk

Het Voedingscentrum vat de voedingsaanbevelingen voor zwangere mensen van de Gezondheidsraad nog eens samen en geeft daarbij voorbeelden hoe je de adviezen in de praktijk kunt brengen met online tools, supplementen en vermijding van bepaalde stoffen. Voeding Nu dook daarbij nog eens de rapporten in voor verduidelijking en aanvulling.

Concept richtlijnen Gezondheidsraad open voor commentaar

Concept richtlijnen Gezondheidsraad open voor commentaar

Gezondheidsdeskundigen kunnen commentaar leveren op de nieuwe voedingsaanbevelingen die de Gezondheidsraad (GR) samenstelde voor mensen met een cardiometabole aandoening, met name diabetes type 2 (DM II).

Interview: Marianne Geleijnse, vicevoorzitter Gezondheidsraad

Interview: Marianne Geleijnse, vicevoorzitter Gezondheidsraad

Voor het eerst in de geschiedenis komt de Gezondheidsraad met speciale voedingsaanbevelingen en voedingsnormen voor vitamines en mineralen voor zwangere vrouwen. Een van de opvallende punten: zwangeren wordt aanbevolen meer vis te eten dan de algemene bevolking. Prof. dr. Marianne Geleijnse, vicevoorzitter van de Gezondheidsraad is trots: “Het advies...