Zoetstof ontwikkeld uit schimmel

attachment-stro_cropped-52-446-332-10-61

Stro en schimmels  kunnen samen de calorievrije zoetstof erythritol vormen  melden onderzoekers van de Vienna University of Technology.

De zoetstof erythritol word veel gebruikt in producten in Aziatische landen, en kon voorheen alleen gemaakt worden met behulp van speciale soorten gist. Nu kan dat ook door middel van stro en schimmel.  Aan stro werd de schimmel  Trichoderma reesei toegevoegd, die de stro afbreekt tot de stoffen cellulose en xylan die worden omgezet tot erythirol.

Genetisch gemodificeerd

Het was al langer bekend dat de schimmel trichoderma reesei de zoetstof erythirol kon vormen, maar tot voorheen was dat slechts in kleine hoeveelheden. Door de schimmel genetisch te modificeren hebben de onderzoekers de schimmel zo weten aan te passen dat deze grotere hoeveelheden van de zoetstof erythirol aan kan maken.

Patent

Erythirol is van nature 70 tot 80% zoeter dan suiker en er wordt jaarlijks zo’n 23.000 ton van geproduceerd. Het methode is inmiddels geoptimaliseerd voor productie en de Universiteit van Vienna heeft patent op de productiemethode van de zoetstof aangevraagd.

 

Lees verder op Voeding Nu online:

Cyclamaatadvies voor kinderen ingetrokken

Lees ook
Plantaardig(er): ook bij de diëtist?

Plantaardig(er): ook bij de diëtist?

Een plantaardig eetpatroon lijkt geschikt als duurzame interventie bij overgewicht, zeggen literatuur en experts. Moet hier meer aandacht voor komen in de diëtistenpraktijk?

Verschillen in gezondheid bij plantaardige kazen

Verschillen in gezondheid bij plantaardige kazen

Plantaardige alternatieven voor kaas verschillen onderling in gezondheid, blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. De varianten op basis van noten zijn gezonder dan de producten met kokosolie.

Voedingscentrum reageert op Schijf for Life

Voedingscentrum reageert op Schijf for Life

Gisteren lanceerde een groep diëtisten de Schijf for Life, een plantaardig alternatief voor de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Marije Seves, expert duurzaam eten bij het Voedingscentrum, reageert op de Schijf for Life.