Zoetstof ontwikkeld uit schimmel

attachment-stro_cropped-52-446-332-10-61

Stro en schimmels  kunnen samen de calorievrije zoetstof erythritol vormen  melden onderzoekers van de Vienna University of Technology.

De zoetstof erythritol word veel gebruikt in producten in Aziatische landen, en kon voorheen alleen gemaakt worden met behulp van speciale soorten gist. Nu kan dat ook door middel van stro en schimmel.  Aan stro werd de schimmel  Trichoderma reesei toegevoegd, die de stro afbreekt tot de stoffen cellulose en xylan die worden omgezet tot erythirol.

Genetisch gemodificeerd

Het was al langer bekend dat de schimmel trichoderma reesei de zoetstof erythirol kon vormen, maar tot voorheen was dat slechts in kleine hoeveelheden. Door de schimmel genetisch te modificeren hebben de onderzoekers de schimmel zo weten aan te passen dat deze grotere hoeveelheden van de zoetstof erythirol aan kan maken.

Patent

Erythirol is van nature 70 tot 80% zoeter dan suiker en er wordt jaarlijks zo’n 23.000 ton van geproduceerd. Het methode is inmiddels geoptimaliseerd voor productie en de Universiteit van Vienna heeft patent op de productiemethode van de zoetstof aangevraagd.

 

Lees verder op Voeding Nu online:

Cyclamaatadvies voor kinderen ingetrokken

Lees ook
Trending in 2021: stijging groenteconsumptie en duurzame landbouw

Trending in 2021: stijging groenteconsumptie en duurzame landbouw

Innovatiemanager Friek van Helden en Marketing Directeur Lianne Hanenberg van Bonduelle Benelux zien veel positieve ontwikkelingen in de voedingswereld: consumenten willen voor hun gezondheid en het milieu naar een meer plantaardige voeding en raken ervan doordrongen dat de groenteconsumptie echt omhoog moet. ‘Het fijne is’, vindt Hanenberg, ‘dat we...

Trending in 2021: eet plantaardig voor een gezonde toekomst van de aarde

Trending in 2021: eet plantaardig voor een gezonde toekomst van de aarde

Alpro produceert al veertig jaar plantaardige producten op basis van soja, haver, amandel, cashew, kokosnoot, hazelnoot en rijst. Dat ze daarmee op de goede weg zijn, werd vorig jaar weer eens bevestigd met onder meer het omvangrijke rapport van de EAT-Lancet-Commissie.In het rapport van de EAT-Lancet-Commissie wordt uit wetenschappelijk onderzoek geconcludeerd...

Vervanging rood vlees door plantaardig voedsel vermindert risico op hartaandoeningen

Vervanging rood vlees door plantaardig voedsel vermindert risico op hartaandoeningen

Het vervangen van rood vlees door plantaardig voedsel van hoge kwaliteit, zoals bonen, noten of soja, kan het risico op coronaire hartziekte (CHD) verminderen. Dit geldt ook voor vervanging door volle granen, zuivelproducten en eieren.Dat suggereert een Amerikaans onderzoek naar de relatie tussen totaal, bewerkt en onbewerkt rood vlees en het risico...