Zout in vleesvervangers en vet in zoutjes varieert sterk

attachment-zout

Bij onderzoek door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) naar de vetzuursamenstelling van kleine snacks en de hoeveelheid zout in vleesvervangers bleek dat de gevonden gehaltes bij vergelijkbare soorten flink verschilt.

De NVWA doet dit onderzoek in opdracht van het ministerie van VWS. Doel van dit onderzoek is het monitoren van de afspraken over het terugdringen van gehaltes zout, verzadigd vet en calorieën in levensmiddelen. Deze afspraken heeft het ministerie met marktpartijen gemaakt in het Akkoord Verbetering Productsamenstelling. In april 2014 publiceerde de NVWA een soortgelijk onderzoek naar de het vet in grote hartige snacks.

 

Zoutjes

Bij het onderzoek naar zoutjes is gekeken naar de vetzuursamenstelling en het vetgehalte in 224 verschillende soorten borrelnootjes, chips, kroepoek en andere zoutjes. Bij tortillachips en bladerdeegstengels varieerde het vetgehalte het meest.

 

Vetste zoutjes

Het hoogste vetgehalte vonden de onderzoekers bij de bladerdeegbolletjes. Deze producten hadden gemiddeld een vetpercentage van 35,2 procent. De bladerdeegproducten bevatten ook het meeste verzadigd vet. Kroepoek ‘80% minder vet’ zijn de zoutjes met het minste vet. De geanalyseerde vetgehalten van deze producten waren gemiddeld 5,9 procent, waarvan slechts 0,5 procent verzadigd.

 

Vleesvervangers

Voor het onderzoek naar zout in vleesvervangers zijn 118 voorverpakte vleesvervangers uit negen verschillende supermarkten onderzocht. Uit het onderzoek blijkt dat het zoutgehalte van vergelijkbare vleesvervangers flink kan variëren. De grootste variatie in zout wordt gevonden in vegetarische roerbakproducten en vegetarische burgers.

 

Bereidt vlees

Het zoutgehalte in de vleesvervangers is ook vergeleken met het zoutgehalte in vergelijkbare vleesbereidingen zoals gehaktballen, worsten, schnitzels en gehakt. Uit dit onderzoek blijkt dat in dergelijke vleesbereidingen en vleesvervangers ongeveer evenveel keukenzout zit. De hoogste zoutgehaltes werden gevonden in vegetarische spekblokjes (4,8%).

 

Lees verder op Voeding Nu online

Wageningen UR zoekt bedrijven voor opstart consortium herformuleren

'Sauzen, soepen en vleeswaren blijven achter met zoutreductie'

Lees ook
Schijf van Vijf voor veganisten

Schijf van Vijf voor veganisten

De Nederlandse Vereniging voor Veganisme (NVV) presenteert de Vegan Schijf, een plantaardig alternatief op de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum.

Nierstichting lanceert campagne: Goed of Zout?

Nierstichting lanceert campagne: Goed of Zout?

Om mensen bewust te maken om met minder zout lekker gezond te eten, lanceert de Nierstichting de campagne ‘Goed of zout?’.

Vegetarisch broodbeleg kan glutenvrij én tegelijk niet te droog zijn, belooft Garden Gourmet

Vegetarisch broodbeleg kan glutenvrij én tegelijk niet te droog zijn, belooft Garden Gourmet

Nestlé vernieuwt het assortiment vegetarisch broodbeleg van Garden Gourmet. Het beleg is volgens de multinational nu ook glutenvrij. Volgens Nestlé is het vegetarisch broodbeleg van Garden Gourmet ontwikkeld voor flexitariërs en vegetariërs en bestaat uit boterhamworst, kipfilet, kipfilet met tuinkruiden,...