Europees verplicht voedselkeuzelogo? EFSA haalt de onderste steen naar boven

etiket label

EFSA gaat een wetenschappelijk advies geven aan de Europese Commissie ter ondersteuning van een Europees verplicht voedselkeuzelogo. In dit advies neemt de EFSA ook regels en condities op die volgens hen nodig zijn voor het gebruik van voedings- en gezondheidsclaims.

Volgens de Farm To Fork strategie wil de Europese Commissie eind 2022 en voorstel gereed hebben voor een Europees geharmoniseerd verplicht voedselkeuzelogo. Daarnaast wil de Europese Commissie ook een voorstel gereed hebben voor voedingsprofielen om de promotie van voeding met hoge vet-, suiker-, en/of zoutgehaltes tegen te gaan.

Voedingsstoffen en – groepen

De Europese Commissie heeft de European Food and Safety Authority (EFSA) gevraagd om een wetenschappelijk advies aangaande de volgende punten:

  • Voedingsstoffen en niet-voedzame componenten van voeding (energie, voedingsvezels) die van belang zijn voor de Europese volksgezondheid;
  • Voedingsgroepen die een belangrijke rol hebben in Europese diëten;
  • Criteria om de keuze in voedingsstoffen en niet-voedzame componenten te begeleiden ten aanzien van de ontwikkeling van voedselprofielen.

Publieke reactie

De Europese Commissie vraagt de EFSA niet om ook daadwerkelijk een model te ontwikkelen voor de voedingsprofielen. Ook vraagt zij de voedselautoriteit niet om een advies te geven over de huidige voedingsprofielmodellen die al in gebruik zijn. EFSA zegt het wetenschappelijke advies in maart 2022 aan te leveren. Eind 2021 zal de EFSA om publieke reacties op het advies vragen.

Wetenschappelijke informatie

Om tot een advies te komen, kijkt de EFSA naar eigen zeggen naar recente wetenschappelijke informatie, zoals:

  • Gepubliceerde reviews aangaande aanbevelingen voor gezonde diëten
  • Onderzoeken van EFSA zelf over voedingsnormen en voedingsprofielen
  • Nationale voedingsrichtlijnen in de Europese landen
  • Een uitgebreide analyse van de opties voor voedselkeuzelogo’s geleverd door de Europese Commissie
 
Lees ook
Animatie over de gezondheidseffecten van koffie

Animatie over de gezondheidseffecten van koffie

Het Kenniscentrum Koffie & Gezondheid heeft een animatie gemaakt om een aantal belangrijke gezondheidseffecten van het drinken van koffie op een rijtje te zetten.

Consumentenbond: "Aanpak te veel zout, suiker en vet in voeding heeft gefaald"

Consumentenbond: "Aanpak te veel zout, suiker en vet in voeding heeft gefaald"

De Consumentenbond vindt dat het toekomstige kabinet veel ambitieuzer moet zijn in het aanpakken van te veel zout, suiker en verzadigd vet in voedingsmiddelen.

Weerstand in verschillende verschijningen

Weerstand in verschillende verschijningen

‘Juist nu is het belangrijk om aandacht te besteden aan leefstijl’, een boodschap die regelmatig terugkomt in deze coronatijd.In een brandbrief aan het kabinet werd recentelijk zelfs opgeroepen om een campagne te starten over het belang van een gezonde leefstijl tijdens deze pandemie (1). Door onder andere gezonder te eten kan de weerstand immers worden...