Voeding Nu 6 (2021)

vnu6

Deze prachtige zesde editie van Voeding Nu staat in het thema van de leefstijlgeneeskunde. Hieronder lees je hoe hoofdredacteur Angela Jans het nummer inleidt, met daaronder alle artikelen op een rijtje voor de abonnees. 

Wist je dat, als je een Voeding Nu Compleet abonnement neemt, je het eerste jaar slechts € 45,00 betaalt? Klik hier voor alle informatie.

De PDF open je via deze link.

Angela Jans:

Kip of het ei?

Is bewegen nou eigenlijk vermoeiend of krijg je er juist energie van? In mijn geval: allebei! Alhoewel ik mezelf nooit als sportief, laat staan atletisch heb gezien, loop ik zeker alweer een jaar of vijftien, minstens twintig kilometer per week hard. Nou ja, hard… laten we zeggen, ik jog.

Applaus! Nee hoor, helemaal niet nodig. Ik vind het geen straf, ik voel me er goed bij. Maar komt dat omdat ik consequent mijn rondjes ren, of doe ik dat omdat ik al lekker in mijn vel zit? Ik ken bijvoorbeeld iemand die flink te zwaar is en met droge ogen zegt dat hij helaas niet met behulp van beweging aan zijn gewicht kan werken vanwege zijn slechte knieën... Is het met leefstijl en gezondheid een beetje hetzelfde als bij de vraag: wat was er eerder, de kip of het ei?

Het thema van deze editie van Voeding Nu is: Leefstijlgeneeskunde. Aandoeningen voorkomen door gezond te leven, kan dat? Is leefstijl(geneeskunde) een manier om medicijnen te vervangen? “Nee, zeker niet”, meent cardioloog Tom van Loenhout, voorzitter Alliantie Voeding in de Zorg, “maar gezonde voeding en voldoende beweging helpen wel om ouder te worden en langer fit te blijven.” Zelf neemt hij in ieder geval zoveel mogelijk de fiets en de trap, zo vertelt hij in een interview vanaf pagina 8, “want, alle beetjes helpen.”

Verderop in dit nummer een artikel over een onderzoek naar leefstijl en diabetes type 2. Hoewel er consensus bestaat over het belang van leefstijlmanagement, educatie en ondersteuning van diabeteszelfmanagement, staat medicatie vaak centraal in de behandeling van diabetes type 2. De Nederlandse Stevenshof pilotstudie laat zien dat het bereiken van diabetesremissie met leefstijlinterventie mogelijk is bij een langere ziekteduur, maar dat de onderliggende pathologie slechts minimaal wordt beïnvloed.

Voor columniste Michelle Vrij is het duidelijk. Nadat zij met vermoeidheidsklachten naar de huisarts was geweest, besloot ze geen pillen te nemen maar weer te gaan dansen. Beweging, daar knapt een mens van op. Ontspanning door inspanning. Voor mij persoonlijk zit het leuke van hardlopen ook grotendeels in de beloning achteraf: het voldane gevoel dat ik dan heb of dat ik daardoor best eens wat lekker ongezonds kan nuttigen. Zo liep ik onlangs op een zaterdagavond, zomaar met duizenden anderen, een halve marathon door het centrum van Antwerpen. Dat was op zich al een feest! Maar natuurlijk gingen we na afloop gezellig een pintje pakken. Het is toch niet voor niets dat ze zeggen: Proost, op je gezondheid!

angela

Angela Jans
Hoofdredacteur
angelajans@aleapublishers.nl

 

 

In deze editie
Column | Het nadeel van optimisme

Column | Het nadeel van optimisme

“An apple a day keeps the doctor away.” Zucht. Ik hoor het mijn moeder nog zo zeggen, terwijl ik een kleine twintig jaar later nog steeds bijna dagelijks een handvol dropfruitduo’s eet in plaats van die gezonde appel. Het is niet dat ik niet gezond wil leven, maar ik hou nou eenmaal van snoepen! Daarbij ben ik nooit ziek en sport ik best veel. Dan...

Boekrecensie | Ingelepeld van Tim Spector

Boekrecensie | Ingelepeld van Tim Spector

Een flinke portie kritiek In dit boek laat auteur Tim Spector je twijfelen aan alles dat je dacht te weten over voeding. Dit boek is geen leesvoer, het is een compleet buffet met gerechten vol (heerlijke) kritiek. Tim Spector is professor genetische epidemiologie aan het King’s College in London. ‘Ingelepeld’ is zijn derde boek....

Diabetes, dementie en levensstijl gekoppeld

Diabetes, dementie en levensstijl gekoppeld

Diabetes type 2 brengt een hogere kans op dementie op latere leeftijd met zich mee. Dat was al bekend, maar nu blijkt dat bepaalde risicofactoren die meespelen mogelijk te beperken zijn met aanpassingen in de levensstijl, waaronder het voedingspatroon.

Supermarkt wil leeftijdsgrens energiedrank

Supermarkt wil leeftijdsgrens energiedrank

Tien grote supermarkten staan, net als de meerderheid van de consumenten, open voor een leeftijdsgrens van achttien jaar op energiedrankjes, maar wie gaat dat regelen?

Sancties tegen snoepreclames

Sancties tegen snoepreclames

De Europese Commissie moet met wetgeving komen om kinderen te beschermen tegen reclame voor ongezonde voeding. Daarvoor pleiten 10 Europese consumentenorganisaties, waaronder de Consumentenbond.